Društveno odgovorno poslovanje

DOP jul 2016.pdfIzveštaj o društveno odgovornom poslovanju

Na isti način na koji pruža energetski oslonac građanima i privredi Srbije, „Elektroprivreda Srbije“ nastoji da doprinese razvoju i blagostanju zajednici u kojoj posluje. Želimo da uspeh kompanije merimo ne samo ostvarenim poslovnim
rezultatima, već i onim što činimo za dobrobit zajednice.

„Elektroprivreda Srbije“ svoje društveno odgovorno poslovanje sprovodi u svim oblastima života: nauci, obrazovanju, zdravstvu, kulturi, sportu, humanitarnim aktivnostima, očuvanju duhovnih vrednosti i aktivnostima verskih zajednica.

Već godinama unazad, EPS podržava i pomaže rad najvažnijih državnih ustanova, institucija i udruženja u oblasti nauke i obrazovanja: Univerziteta u Beogradu i fakulteta koji obrazuju stručnjake potrebne elektroprivredi, Srpske akademije nauka i umetnosti, Instituta Nikola Tesla, Instituta Mihajlo Pupin, Saveza inženjera i tehničara. Podržavamo i najvažnije strukovne skupove i sajmove: CIGRE, CIRED, Energetika, Rudarstvo, Vode i Sajam energetike. A kroz različite manifestacije koje su tematski okrenute nauci, kao što su Festival nauke, Tesla dani i Noć istraživača, EPS daje svoj doprinos afirmisanju nauke. Podržali smo i naučne i edukativne kampove za najmlađe - Dečiji kamp „Viminacijum“ i Eko kamp „Tara“.

„Elektroprivreda Srbije“ posebno želi da pokaže svoje društveno odgovorno poslovanje u onim osetljivim područjima života kao što je zdravstvo. EPS nastoji da se uključi u što veći broj akcija za pružanje pomoći u lečenju, naročito onda kada su deca u pitanju.
Svojim donacijama EPS je omogućio bolji rad najvećih zdravstvenih ustanova u zemlji  (Klinički centar Srbije, Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, Klinički centar Dragiša Mišović) i mnogih bolnica u Srbiji, kao i nabavku medicinskih aparata, opreme i lekova.

Svoju humanost EPS pokazuje na delu - podržavamo rad domova za nezbrinutu decu i osoba sa invaliditetom, pomažemo decu bez roditelja i decu izbeglica sa Kosova i Metohije, rad nevladinih organizacija u oblasti zaštite ljudskih prava i prava manjinskih zajednica. „Elektroprivreda Srbije“ je posebno ponosna na humanost koju su njeni zaposleni pokazali u najkritičnijim trenucima (zemljotres u Kraljevu i katastrofalne majske poplave 2014. godine). Pored toga, naši zaposleni često učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

„Elektroprivreda Srbije“ s posebnim zadovoljstvom podržava razvoj i unapređenje
kulture i umetničkog stvaralaštva, zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine. EPS je prijatelj nacionalnih institucija kulture: Narodnog muzeja u Beogradu, Narodnog pozorišta u Beogradu, Muzeja Nikole Tesle, Muzeja nauke i umetnosti, Muzeja savremene umetnosti, ali i čitavog niza projekata iz oblasti kulture.

EPS prepoznaje značaj sporta i srpskih sportista koji su često najbolji ambasadori države. Već tradicionalno, kompanija daje podršku olimpijskom i paraolimpijskom komitetu Srbije, Odbojkaškom, Rukometnom, Vaterpolo, Streljačkom i Atletskom savezu Srbije, kao i vrhunskim sportistima u ostvarivanju rezultata na regionalnim i međunarodnim takmičenjima.

Najvažnije verske ustanove i institucije u zemlji imale su podršku i razumevanje „Elektroprivrede Srbije“ – EPS je donator završetka izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu a pomoć smo uputili mnogim manastirima i crkvama, ali i verskim objektima drugih veroispovesti u Srbiji.

Jedan od prioriteta „Elektroprivrede Srbije“ jeste ekološki održivo poslovanje, usklađeno sa normativima Evropske unije u oblasti zaštite životne sredine. Nizom projekata koje sprovodimo pokazali smo da je zaštita životne sredine sastavni deo
strategije upravljanja u kompaniji.  Edukacijom kupaca o racionalnom korišćenju električne energije, koje je u funkciji očuvanja neobnovljivih resursa i zaštiti životne sredine, EPS doprinosi povećanju energetske efikasnosti zajednice u kojoj posluje. U funkciji te edukacije EPS je poklonio redovnim platišama 120.000 štedljivih sijalica.

EPS je organizovao i interaktivnu edukaciju građana  o najvećim potrošačima električne energije u domaćinstvu, korišćenjem savremenog kanala komunikacije - aplikacije na tabletu, kako bi se ova aktuelna tema približila i mlađoj populaciji i podstakao njihov odgovoran odnos prema ovom važnom pitanju.

Edukativnu akciju EPS i DECA kompanija je organizovala sa ciljem da na popularan i jednostavan način upozna najmlađe sa proizvodnjom, potrošnjom i štednjom električne energije, kao i opasnostima koje vrebaju od „struje" i kako da se sačuvaju od "struje". U akciji su učestvovali učenici osnovnih škola sa teritorije Srbije. EPS ih je vodio u Muzej Nikole Tesle, TE „Nikola Tesla“, u pozorišta, u eko-kampove. Više od 10.000 dece učestvovalo je u literarnim, likovnim i foto konkursima u okviru ove akcije.

opasnosti od struje.pdfOpasnosti od struje

 
„Elektroprivreda Srbije“ posebnu pažnju posvećuje svojim zaposlenima, kao najvrednijem resursu kompanije. Bezbednost i zdravlje na radu jedan je od prioriteta EPS-a. Kompanija organizuje različite programe, obuke i treninge za osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad. Poseban akcenat stavlja se na prevenciju povreda na radu.