Obeleženo 29. godina HE "Pirot"

11.09.2019.

Инвестиције ЕПС-а за очување и повећање производње

 

Сваки киловат-сат електричне енергије произведен из домаћих ресурса је златан и зато је ХЕ „Пирот“ са више од три милијарде kWh произведених током 29 година важна за „Електропривреду Србије“, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС у Пироту.

На обележавању 29 година од прве синхронизације ХЕ „Пирот“ на мрежу Грчић је рекао да је ЕПС у ту хидроелектрану од 2013. године до сада уложио око 250 милиона динара, док су за ову годину планирана улагања од готово милион евра.

- Не само ову хидроелектрану, већ обнављамо сваку хидроелектрану широм Србије. Успели смо да покренемо пројекте који су били закочени и тако ћемо на крају 2020. године моћи да кажемо да је ХЕ „Ђердап“ као нов. Поред тога захваљујући разумевању председника Србије Александра Вучића потписали смо споразум са Русима и одмах 2021. године крећемо у реконструкцију „Ђердапа 2“ - истакао је Грчић.

Он је додао да ЕПС брине о сваком кориснику, без обзира да ли се ради о домаћинству или привреднику.

- У пиротском крају уложили смо нешто мање од три милиона евра у дистрибутивну мрежу. С обзиром да се пиротски крај развија и да постоји озбиљно интересовање инвеститора ЕПС ће обезбедити инфраструктуру и стабилно снабдевање електричном енергијом. И ово што радимо у пиротском крају радимо у буквално сваком делу Србије. Сваки и најудаљенији крај имаће реконструисану мрежу - рекао је Грчић.

Поред тога што ЕПС има обавезу да сачува и обнови производне капацитете које су градиле претходне генерације, ради се и на проширењу производње.

- Због тога градимо трећи блок у „Костолцу Б“ и тај посао је увелико одмакао. Очекујем да ће релативно брзо почети и изградња новог блока „Колубара Б“ у Каленићу. Потпуно смо свесни да ће неким малим термо блоковима за неколико година проћи век трајања, због тога ћемо имати нове блокове већег капацитета. На прагу смо и почетка градње ветропарка у Костолцу. Енергија јесте оно што је неопходно за будућност, ми смо ту да урадимо све што можемо – рекао је Грчић.

ХЕ „Пирот“ је вршна хидроелектрана са два агрегата снаге по 40 МW и веома важна тачка у уделу од око 30 процената електричне енергије коју ЕПС производи из обновљивих извора.

Vrh