Уједначен квалитет угља из „Kолубаре“ од 2019.

13.09.2018.

​​

Пројекат уједначавања квалитета угља у ЕПС-овом огранку РБ „Kолубара”, који ће омогућити значајне уштеде, улази у завршну фазу и требало би да буде завршен у другом кварталу 2019. године, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС приликом обиласка радова на новој депонији тамнавских копова.

− Верујем да ћемо следеће године имати завршен пројекат и из РБ „Kолубара“ почети да испоручујемо угаљ уједначеног квалитета, што ће омогућити уштеде од 10 одсто угља у термоелектранама и поузданији рад термо блокова. Kаснимо три деценије за западноевропским земљама, али сада смо на прагу реализације пројекта који доноси бројне користи ЕПС-у – истакао је Грчић.

Хомогенизација је део првог „зеленог пројекта“ у ЈП ЕПС, укупне вредности око 180 милиона евра. Инвестиција у сам пројекат хомогенизације и управљања квалитетом угља износи 54 милиона евра, заједно са изградњом нове депоније која је неопходна за функционисање система. Kомпанија ФАМ испоручила је опрему за нове депонијске машине, а очекује се да ће „Енергопројект“ превазићи унутрашње проблема и наставити са реализацијом свог дела.

− Реализовано је 85 одсто пројекта који је један од најважнијих за РБ „Kолубара“, али и за производњу електричне енергије у ТЕНТ-у. „Kолубара“ ће коначно у 2019. бити на највишем нивоу, раме уз раме са најефикаснијим западноевропским коповима – рекао је Грчић.

У обиласку радова на депонији и модернизацији контролне собе у Дробилани били су и Слободан Митровић, извршни директор за производњу угља у ЈП ЕПС и Милан Мишковић, директор РБ „Kолубара“ за производњу угља, Милан Ђорђевић и Миодраг Ранковић, председници синдиката ЕПС-а и „Kолубаре“.



Врх