Честитке за предан рад

20.12.2021.
Председник Србије посетио „ТЕ – КО Костолац“

Честитам рударима костолачког копа „Дрмно” који су у суботу оборили дневни рекорд и произвели 34.000 тона угља и за више од 13 одсто премашили дневни план. Не бисмо имали струју да немамо угаљ и термоелектране, због вас данас у тешким условима свака кућа има струју и свака фабрика може да ради. На нама је да улажемо у будућност, да развијамо нове капацитете и хвала рударима у Костолцу и Колубари и људима који раде у термоелектранама - рекао је Александар Вучић, председник Србије, који је на Светог Николу обишао „Термоелектране и копове Костолац”, огранак „Електропривреде Србије”.

Вучић је обишао огранак „ТЕ-КО Костолац“ и разговарао са запосленима, а у посети су били Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, Милорад Грчић, в.д. директор ЕПС, Јелена Матејић, директорка „Електромреже Србије“, Бојан Атлагић, в. д. директора „Електродистрибуције Србије“, као и извршни директори у ЕПС-у. Председник Србије је истакао да је обезбеђено да сваког дана из Костолца у ТЕНТ стиже око 3.000 тона најквалитетнијег угља, а да је раније договорено да се у Колубари копа око 75.000 тона и шаље у ТЕНТ.

Мирослав Томашевић, извршни директор за производњу енергије у ЕПС-у, представио је резултате рада постројења за одсумпоравање у ТЕ „Костолац Б“, које успешно ради и емисије сумпордиоксида поштују законске норме, као и еколошке пројекте који се сада реализују у Костолцу. Председник Србије је рекао и да је Костолац важан јер се после три деценије гради нови блок Б3.

- То ће бити блок инсталисане снаге од 350 мегавата и завршетком градње блока Б3 имаћемо велико оснажење наших енергетских капацитета. Очекујемо да овај блок крене са радом крајем 2023. године или почетком 2024. године – рекао је Вучић.

На улазу у термоелектрану председника Србије су дочекали рудари којима је донео колаче и послужење поводом славе, а Вучић је у разговору са рударима рекао да су некада сви говорили како ће рудари да руше неког у држави, док је сада обрнута ситуација и да је он тај који подржава рударе. Вучић је нагласио да је без струје јуче било око 500 прикључака што је на нивоу статистичке грешке и скоро три пута мање него прошле године на светог Николу и додао да се ради на отклањању кварова.

- Честитам људима из Електродистрибуције, ЕПС-а и ЕМС-а. Грађани имају добро снабдевање струјом уз исту цену струје која је, не рачунајући Украјину и Грузију, убедљиво најнижа у Европи, иако сада плате у Србији нису најниже – рекао је Вучић. - Потрошња електричне енергије је у суботу 18. децембра била 116.830 мегават-сати и успели смо да произведемо скоро 99.000 мегават-сати. Ситуација пре шест дана је била лоша јер смо тада произвели свега 70.000 мегават-сати. Радни дани су проблем због снажне индустрије и ићи ћемо сасвим сигурно преко 130.000 мегават-сати јер нам је циљ да подигнемо нашу производњу.

Председник Србије је указао да у значајном делу Европе тек ступа потпуни хаос и то се види на свим берзама по ценама сировина и енергената.

- Србија ће успети да изађе из овога, не желим да говорим као победник, али излазимо из свега овог на такав начин да обични људи не осете буквално ништа – рекао је Вучић. - Наша индустрија много троши, и електричне енергије и гаса, што говори колико је Србија данас напредовала. Индустрија данас троши 50 одсто електричне енергије, а до 2012. године то је било 29 одсто. Само по томе видите колико смо фабрика изградили и колико је индустрија напредовала.

Врх