Рекордна продаја струје, дневни рекорд у ХЕ „Зворник“

03.03.2023.



Србија - највећи извозник у региону

„Електропривреда Србије“ јуче је достигла дневни рекорд у продаји електричне енергије на слободном тржишту од 4,06 милиона евра. Укупна продата количина електричне енергије, износила је 26,67 GWh и пласирана је на берзе електричне енергије у Републици Србији и региону.
Само у три дана марта ЕПС је у продаји електричне енергије на слободном тржишту у плусу за 8,8 милиона евра. И у фебруару је ЕПС био извозник струје и у плусу је за више од 21 милион евра у извозу електричне енергије. Република Србија је ових дана највећи нето извозник електричне енергије у региону југоисточне Европе.
Рекорди и у хидро сектору. Хидроелектрана „Зворник“ остварила је 2. марта нови апсолутни рекорд у дневној производњи електричне енергије од 2.923 мегават-часа. Најбољим дневним резултатом у 68 година дугој историји ове дринске хидроелектране за пет мегават-часова је надмашен претходни рекорд постигнут 23. децембра 2022. године.
Једна од најстаријих хидроелектрана „Електропривреде Србије“ наставила је да обара рекорде у производњи захваљујући обновљеним агрегатима и опреми. ХЕ „Зворник“ потпуно је ревитализована у периоду од 2016. до 2020. године и низ рекорда од завршетка тог посла потврда је квалитетно и успешно обављених радова. На агрегатима је комплетно замењена главна електро-машинска опрема. Уграђене су потпуно нове трубине, генератори, блок-трансформатори, разводна постројења 110 kV, систем управљања и заштита, као и остали помоћни системи.
Снага ХЕ „Зворник“ ревитализацијом је повећана за додатних 30 мегавата и сада износи укупно 126 мегавата. Ревитализација је допринела и мањим трошковима одржавања, значајно је унапређен еколошки аспект уз додатно очување животне средине, а радни век ове хидроелектране продужен је за нових 40 година

Врх