Зелена енергија ЕПС-а у корак са светом

18.06.2021.
ЗелЕПС представљен купцима са подручја Београда

Комерцијални купци „Електропривреде Србије“ препознали су значај повећања коришћења зелене енергије и све већи број купаца бира ЗелЕПС пакет. То је пакет који подразумева снабдевање енергијом из обновљивих извора која има гаранцију порекла.

Купцима на слободном тржишту са подручја Београда концепт ЗелЕПС пакета представио је Братислав Џомбић, директор Сектора за развој слободног тржишта у "ЕПС Снабдевању". Више од 30 еминентних комерцијалних купаца сазнало је да се пакетом ЗелЕПС-а купцима гарантује еколошко порекло електричне енергије, а купци добијају електронски документ који доказује да је произведена само употребом обновљивих извора енергије.

-  Компаније које се определе за ЗелЕПС дају значајан допринос борби за очување природе и спречавање даљих глобалних климатских промена - рекао је Џомбић

ЕПС је, пионирски, пре две године почео продају зелене енергије, а први купац пакета ЗелЕПС била је Прокредит банка. Поред банака, зелену енергију ЕПС-а до сада су куповале углавном компаније које се баве индустријском производњом. Велике компаније као што су Лидл, „Тигар“, „British American Tobacco, „Здравље“ из Лесковца, „Strauss Adriatic“, „Froneri Adriatic“ , као и многи други, препознали су значај зелене енергије.

Представљању ЗелЕПС пакета присуствовали су Јасна Милосављевић, извршни директор за снабдевање електричном енергијом, као и директори и менаџери задужени за снабдевање електричном енергијом.

Број заинтересованих купаца за ЗелЕПС стално расте. Продата зелена енергија са гаранцијом порекла у 2020. години је била десет пута већа него у 2019. Количина уговорена за ову годину је у овом тренутку 50 одсто већа него 2020. године. Са овом „зеленом“ понудом купци остају верни највећој енергетској компанији у Србији, а један број њих препознаје настојање ЕПС-а да држи корак са Европском унијом и светом.

- Гаранцију порекла могу добити само произвођачи попут Електропривреде Србије, чији су производни капацитети регистровани у Регистру произвођача из обновљивих извора, код Министарства рударства и енергетике Републике Србије. На захтев произвођача, гаранцију порекла издаје оператор преносног система „Електромрежа Србије“, а ЕМС је постао пуноправан члан АИБ (Европске асоцијације тела за издавање) 2019. године и тржиште Србије интегрисано је у тржиште ЕУ – објаснио је Џомбић.

Производња зелене енергије део је вековне традиције Електропривреде Србије и датира још из 19. века, а наставља се и данас, и у времену великих климатских промена и загађења има вероватно већи значај за друштво и очување природе него икада. Зелена енергија производи се у 15 хидроелектрана снаге 3.015 мегавата, што је 38 одсто ЕПС-овог енергетског потенцијала, а трећина укупне производње реализује се у хидроелектранама. У плану је и коришћење других извора зелене енергије, као што су ветар и сунчева светлост.

 

Врх