Положен камен темељац за ТС 110/35/10 kV у Тутину

30.07.2019.
Инвестиције ЕПС-а за развој југозапада Србије

Полагањем камена темељца у Тутину почела је изградња нове трафостанице „Електропривреде Србије“ која ће омогућити прикључење нових корисника и развој привреде у Тутину и Новом Пазару.

Камен темељац за ТС 110/35/10 kV вредну 2,5 милиона евра, положили су Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, Кенан Хот, председник општине Тутин и Бојан Атлагић, в. д. директора „ЕПС Дистрибуције“. 

- Ово је један од најбитнијих дана за будућност Тутина јер смо положили камен темељац за изградњу трафостанице која решава не само питање снабдевања Тутина електричном енергијом, већ трасира пут за изградњу нових објеката, како стамбених тако и привредних - рекао је Грчић.

Нова трафостаница обезбедиће 31,5 мегават снаге уместо 13 мегавата које је до сада Тутин имао на располагању из ТС у Новом Пазару и истовремено ће бити ослобођено 15 мегавата за Нови Пазар.

О значају новог енергетског објекта говори и то што у Тутину постоји више од 40 изграђених стамбених објеката који тренутно не могу да се прикључе на дистрибутивну мрежу, а на прикључење чекају два погона за производњу пелета и две топлане.

- Тутин ће добити више него дупло већи капацитет за напајање електричном енергијом. Изградњом трафостанице ми трасирамо развој Тутина за најмање наредних пола века и то је оно што се уклапа у обећање председника Србије Александра Вучића и у визију развоја целе Србије – истакао је Грчић.

Председник општине Тутин Кенан Хот нагласио је да је почетак изградње трафостанице велики дан за становнике, привреднике, улагаче у Тутин и тутинску дијаспору.

- Полагањем камена темељца окреће се нова страница за Тутин али и за Нови Пазар.

Очекујемо да ће привредници са бољим условима снабдевања електричном енергијом проширити своје капацитете, и да ће индустријска зона на 200 хектара у општини Тутин која је потпуно уређена, допринети да се ова општина развија – рекао је Хот.

- Председник Вучић је приликом недавне посете Тутину обећао да ће учинити додатне напоре да овај пројекат у што краћем року крене да се ради и ево данас имамо тај камен темељац - рекао је Хот и захвалио директору ЕПС-а, председнику извршног одбора СНС-а Дарку Глишићу и начелнику округа који су допринели да се пројекат убрза.

Нова трафостаница у Тутину побољшаће сигурност и квалитет испоручене енергије и смањиће техничке губитке у дистрибуцији.

Врх