Montiran rotor glavnog generatora

23.7.2019.
Montiran rotor glavnog generatora

Revitalizacija A2 u HE „Đerdap 1“

 

Montiran rotor glavnog generatora

 

 

Uspešan prenos rotora glavnog generatora označio je početak završne faze revitalizacije agregata A2 snage 190 MVA u HE „Đerdap 1“. Rotor na sebi ima svih 84 polova od kojih je svaki težak dve tone, stator pomoćnog generatora koji iznosi 22 tone tako da težina tereta sa traverzom za prenos iznosi 710 tona. Ovo je najveći i najteži deo agregata koji se prenosi u jednom komadu.

- Ovo je početak finala svega onog što se ovde radilo od prošlog septembra kada je A2 posle nešto manje od 48 godina rada zaustavljen radi revitalizacije. Naši stručnjaci, poslovođe, majstori, izvođači radova, isporučilac opreme ruska fabrika „Silovije mašini“, sa ovim su još jednom dokazali da su spremni da obave sve zadatke kvalitetno i na vreme - kaže Dragan Maksimović direktor HE „Đerdap 1“.

Rotor, kao i svi delovi, prošao je kroz niz kontrolno sanacionih radova. Pre samog prenosa zaposleni u noćnoj smeni uparili su dizalice u tandemski rad i teret povezali sa specijalnom traverzom nosivosti 680 tona. U jutarnjim časovima rotor je podignut za jedan metar iznad oslonca. U prostor ispod konstrukcije tada su ušli majstori da pripreme mesto spajanja rotora sa nosačem diska. Transport se odvijao pod budnim okom geometra, tima stručnjaka koji je pratio rad kranova i ostalih zaposlenih. Prenos rotora vodio je poslovođa Ilija Mihajlović, koji je ovde od početka revitalizacije, za komandama kranova bili su Soldatović Dimitrije kojem je ovo drugi prenos i Petar Lukić koji je četiri puta upravljao kranom na ovom nesvakidašnjem transportu. Ovo je peti rotor koji se prenosi i sve je savršeno prošlo.

Ostalo je još posla da se uradi, ali je izvesno da će prva sinhronizacija A2 sa novom snagom od 211,11 MVA biti sredinom oktobra. Nakon završetka tog posla uslediće revitalizacija poslednjeg od ukupno šest agregata u HE „Đerdap 1“.

 

Vrh