Pripreme EPS-a za zimu u finišu

29.9.2022.
Remonti proizvodnih kapaciteta

 

„Elektroprivreda Srbije“ već mesecima intenzivno preduzima sve neophodne mere da spremno uđe u zimski period kako bi građani i privreda imali dovoljno električne energije naredne zime. Remonti proizvodnih kapaciteta su pri kraju, u toku su i projekti za poboljšanje proizvodnje uglja, a nabavljaju se i dodatne količine uglja. Pripreme za zimsku sezonu u EPS-u ulaze u završnu fazu, a ovih dana u rudarskom i termo sektoru u toku su veoma složeni poslovi.

Na kolubarskom kopu „Tamnava – Zapadno polje“ juče je završeno podizanje i montaža strele balasta na „odlagaču 4“,što je jedna od najsloženijih tehnoloških operacija u rudarstvu. Ovaj posao obavljen je uz pomoć dve dizalice „Goša Montaže“ nosivosti 250 tona, a u narednom periodu sledi još nekoliko zahtevnih poslova kako bi „odlagač 4“ ponovo bio uključen u proizvodnju do kraja ove godine.

U termoelektrani „Nikola Tesla B“ počela je isporuka opreme za mlin koji je oštećen u decembru prošle godine, a sledi montaža ostale opreme kako bi mlin bio spreman za rad u decembru. Dopremljen je donji deo kućišta i separator, a ranije su demontirani svi delovi i završena je građevinska priprema temelja mlina za početak mašinske montaže. Zaposleni u TENT uradili su sva potrebna geodetska merenja, a tokom remonta bloka B2 remontovan je kanal aerosmeše sa klapnama i kanal recirkulacionih gasova mlina.

Врх