Finiš izgradnje bloka B3

28.11.2022.
Ambasadorka Kine i ministarka rudarstva i energetike posetile Kostolac

Ministarska rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je 26. novembra pristanište u Kostolcu i gradilište novog bloka B3 u Termoelektrani „Kostolac B“. Ona je sa Čen Bo, ambasadorkom Narodne Republike Kine, prisustvovala isporuci ključne opreme za završetak izgradnje bloka B3 i najavila da će postrojenje biti na mreži 28. juna iduće godine.

- Sinhronizacija bloka očekuje se u junu 2023. godine, a do oktobra će biti stabilno na mreži. Posle tri decenije, Srbija gradi novi energetski pogon koji je važan za proizvodnju električne energije posebno u aktuelnoj energetskoj krizi, ali i u godinama koje dolaze. Proizvodnja električne energije iz uglja je baza za našu privredu i stanovništvo. Važno je što se gradi po svim najmodernijim standardima zaštite životne sredine i biće najčistiji od svih blokova u pogledu emisije - poručila je ministarka Đedović.

Ona je podsetila da će novi blok od 350 megavata proizvoditi dodatnih 2,5 milijardi kilovat-sati. To je oko pet odsto proizvodnih kapaciteta „Elektroprivrede Srbije“. Đedović je naglasila da je u izgradnju uključena 61 srpska kompanija i 1.000 radnika, a da će uskoro biti angažovano dodatnih 200 kako bi sve bilo završeno u predviđenom roku.

Njena ekselencija Čen Bo ocenila je da dolazak nove opreme ima veliki značaj za održavanje predviđene dinamike radova na projektu.

- Blok B3 je od ogromnog značaja za ekonomski razvoj Srbije, a u protekle skoro tri godine prevaziđene su brojne poteškoće, od uticaja pandemije, preko povećanja troškova materijala i radne snage sve do nestabilnosti međunarodne logistike, uz zajedničke napore kineske i srpske strane. Sada ulazimo u finalnu, ključnu fazu - rekla je Čen Bo.

Željko Ilić, direktor za proizvodnju energije u ogranku „TE-KO Kostolac“ rekao je da je Kostolac decenijama značajna karika za proizvodnju uglja i električne energije.

- Sa više od devet miliona tona iskopanog uglja godišnje u kostolačkim termoelektranama proizvede se 6.000 gigavat-sati električne energije. „Elektroprivreda Srbije“ je u ovoj termoelektrani sprovela značajne mere u zaštiti životne sredine, ugrađena su postrojenja za smanjenje azotnih oksida, sumpornih oksida, savremeni elektrofilteri, kao i novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda - rekao je Ilić.

Врх