Tri miliona evra za bolji život i razvoj turizma

17.6.2020.
Velike investicije EPS-a u opštini Mionica i okolini


Radove na rekonstrukciji dalekovoda i mreže niskog napona na području opštine Mionica obišli su Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ i Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

U rekonstrukciju distributivne mreža u ovom kraju u protekle dve godine EPS je uložio milion evra, a Grčić je najavio i gradnju nove TS na Divčibarama vrednu dva miliona evra. Tim značajnim investicijama obezbeđuje se poboljšanje naponskih prilika na području Mionice, smanjenje gubitaka, povećanje pouzdanosti i sigurnost napajanja za 8.000 kupaca.

- Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, vodi računa o svakom kvadratnom metru Republike Srbije. Sada je momenat kada se otvara novo poglavlje za budućnost Mionice i svih Mioničana, ali i čitav kraj kada je reč o napajanju električnom energijom. Trenutno rekonstruišemo dva 10 kV kabla, menjamo drvene bandere betonskim, rekonstruišemo niskonaponsku mrežu, uklanjamo žice i stavljamo snopove, rekonstruišemo 35 kV trafostanicu, ugrađujemo riklozere koji stabilizuju napajanje tako da građani i privreda imaju napajanje iako dođe do nekog prekida. Sve to košta oko milion evra i nastavljamo da ulažemo u Mionicu - poručio je Grčić.

V. d. direktora EPS-a je rekao da će izgradnjom nove trafostanice 35 kilovolti, biti potpuno stabilizovano napajanje i omogućena gradnja još hotela i razvoj turizma na Divčibarama. Grčić je rekao da će TS biti završena i puštena pod napon u proleće 2021. godine.

- Ovo je veliki dan za našu opštinu jer se zahvaljujući „Elektroprivredi Srbije" prvi put sprovodi ovako velika akcija. Stabilno snabdevanje električnom energijom je jedan od važnih uslova za život svih naših građana i rad privrede. EPS čini sve da stvori uslove za život u svakom selu - rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

On je dodao da se jednim dalekovodom prema selu Tolić poboljšava snabdevanje na tom pojasu, kao i u selu Ključ gde je i fabrika vode. EPS nastavlja radove i u selima Đurđevac, Radović, Sanković i svim selima koja se snabdevaju sa TS „Mionica 1".


Врх