Završena izgradnja pristaništa u Kostolcu

4.4.2019.
Završena izgradnja pristaništa u Kostolcu

U prvom tromesečju 2019. godine „Elektroprivreda Srbije“ proizvela je za tri odsto više uglja i za jedan odsto više električne energije nego u istom periodu prošle godine, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike prilikom obilaska EPS-ovog industrijskog pristaništa u Kostolcu.

Pristanište je izgrađeno kao jedan od pet projekata prve faze kreditnog aranžmana Srbije i Kine.

- EPS uspešno realizuje projekat u TE „Kostolac B“ koji razvijamo sa prijateljima iz Kine. U fazi jedan već smo realizovali 338 miliona dolara kroz modernizaciju blokova B1 i B2 u TE „Kostolac B“, izgradnju postrojenja za odsumporavanje i prateće projekte među kojima je pristanište jedan od najznačajnijih – rekao je Antić.

Sa dokova u Kostolcu godišnje će se otpremati 157.000 tona pepela i 105.000 tona gipsa koji je nusproizvod sistema za odsumporavanje u termoelektrani „Kostolac B“, a dopremaće se krečnjak. Ceo projekat realizovan je u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima po pitanju tehnologije i ekologije.

Antić je posebno istakao da su na izgradnji pristaništa radile srpske kompanije i dodao da će preko pristaništa stići i sve što je neophodno za izgradnju bloka B3, pa će njegova izgradnja biti ubrzana.

- I menadžment EPS-a i ja ćemo se sada fokusirati na izgradnju bloka „Kostolac B3“, jer je to važno za dugoročnu stabilnost srpskog energetskog sistema – rekao je Antić.

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS istakao je da je izgradnja pristaništa u Kostolcu bila jedan od najtežih poduhvata jer se gradilo na reci koja često menja nivoe u toku godine i dodao da je ovo prvi od tri takva projekta koje će EPS realizovati, pošto su u planu i pristaništa za TENT A i TENT B.

- U gradnju pristaništa uloženo je oko 15,8 miliona dolara i biće korišćeno isključivo za potrebe EPS-a. Ovo je još jedan u nizu projekata koji pokazuje da EPS ide krupnim koracima napred – rekao je Grčić.

On je dodao da je za EPS značajno da će novo pristanište omogućiti da se iz Kostolca transportuje mala količina visokokaloričnog uglja u termoelektrane „Nikola Tesla“ i najavio da će transport tog uglja početi za najviše mesec i po.

Grčić je čestitao rudarima „Drmna“ i „Kolubare“ što su od 1. februara do 1. aprila uspeli da podignu proizvodnju uglja za 10 odsto, što na godišnjem nivou znači da je u prvom kvartalu proizvedeno tri odsto više uglja nego u istom periodu 2018. godine.

Pristanište u Kostolcu prostire se na 5,7 hektara, od čega je 2,6 hektara vodene površine.

Врх