ЕПС и ЕРС градиће две нове хидроелектране на Дрини

22.8.2018.
Састанак Енергетског комитета Србије и РС

 

Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“ био је домаћин заседању Енергетског комитета Републике Србије и Републике Српске у хидроелектрани „Зворник“. Након састанка, Грчић је заједно са Александром Антићем, министром рударства и енергетике Србије и Петром Ђокићем, министром индустрије, енергетике и рударства Републике Српске обишао погоне ХЕ „Зворник“.

На седници је договорено да Србија и Република Српска заједно граде хидроелектране „Фоча“ и „Паунци“ на Дрини и тај договор би требало да буде верификован 29. августа на заједничкој седници две владе у Требињу. 

- Прве формално-правне радње у вези с градњом две нове хидроелектране на Дрини требало би да буду завршене до краја 2018. године. „Електропривреда Републике Српске“ треба да аплицира и обезбеди концесионо право, а у међувремену радиће се на осталим питањима – рекао је Антић.

План је да се на Дрини изграде две хидроелектране снаге око 95 мегавата.

- Вредност инвестиције је око 200 милиона евра, одређен је заједнички тим који ће радити на пројекту, а Електропривреда РС и ЕПС биће задужени за развој пројекта, односно изградњу хидроелектрана – истакао је Антић.

Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске рекао је да Влада РС већ дуже ради на припреми за изградњу хидроелектране „Бук Бијела“.

- Тренутно смо у завршној фази припрема пред расписивање јавног позива за избор извођача радова, али и сада планирамо заједничку градњу још две нове хидроелектране. Нема ништа веће и важније од тога да грађани и Србије и Српске виде да ми радимо заједно, да смо на једнак начин посвећени даљој изградњи и јачању наших односа – рекао је Ђокић.

На састанку је било речи и о сарадњи у области гасне привреде, решавању питања у односима „Србијагаса“ и „Гас промета“, који имају заједничку имовину.

Састанку су присуствовали и Мирјана Филиповић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике, Душан Бајатовић, генерални директор „Србијагаса“, Радмила Чичковић, генерални директор „Електропривреде Републике Српске“, Миломир Драганић директор предузећа „Гас промет“, Саво Безмаревић, извршни директор ЈП ЕПС за производњу енергије и Микајило Злојутро, директор за производњу енергије ЕПС-овог огранка „Дринско-Лимске XЕ“.

Врх