Сарадња ЕПС, „Београдских електрана“ и „Power China”

29.8.2018.
За боље грејање Новог Београда и Обреновца

Пројекат изградње топло-далековода од Обреновца до Новог Београда, којим ће се овај део престонице грејати топлотном енергијом из ТЕ „Никола Тесла А“, покренут је после више од две деценије. Током посете ТЕНТ А, представника ЈП ЕПС, министарства рударства и енергетике, кинеске компаније „Power China", ЈКП „Београдске електране“ и локалне самоуправе, истакнуто је да је ово један од најзначајнијих пројеката у области енергетике који ће се у Србији реализовати у наредних неколико година.

- Да би овај пројекат заживео претходно је потребно да се на блоковима А3, А4, А5 и А6 на ТЕНТ А изведу одређене техничке модификације уз улагање око 20 милиона евра. Цео пројекат изградње топло-далековода вредан је око 170 милиона евра. Поред топлификације Београда, за грађане Обреновца важно је да ће се, поред повећања грејног капацитета градског језгра Обреновца, створити услови да, у оквиру реализације овог пројекта, грејање добију и грађани месних заједница Звечка, Кртинска и Уровци - рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

Према речима Зорана Предића, државног секретара у Министарству рударства и енергетике у Влади Републике Србије, реализацијом овог пројекта значајно ће се повећати енергетска стабилност земље и смањити увозна зависност пре свега, у области природног гаса.

- У годинама пред нама у енергетски сектор ће бити инвестирано неколико милијарди евра, у ревитализацију и изградњу нових постројења у оквиру електропривреде, као и у развој обновљивих извора енергије - рекао је Предић.

Уговор о изградњи топло-далековода „Обреновац - Нови Београд“ са кинеском компанијом потписан је крајем новембра прошле године, а први радови ће, како је најављено, да почну почетком 2019. године.

- Пројекат топлификације Новог Београда је од историјског значаја за даљинско грејање у Републици Србији, Милорад Грчић је урадио значајну ствар јер данас сви заједно показујемо колико је енергетски систем Србије јединствен - истакао је Горан Алексић, директор ЈКП „Београдске електране“.

В. д. директора ЈП ЕПС обишао је ТЕНТ А са Гораном Алексићем, директором „Београдских електрана", Зораном Предићем, државним секретаром министарства рударства енергетике, Мирославом Чучковићем, председником општине Обреновац и кинеским партнерима.

Врх