Већа снага и дужи радни век

30.8.2018.
Министар енергетике и в. д. директора ЕПС на завршетку капиталног ремонта блока А4 у ТЕНТ А

Капитални ремонт блока А4 у Термоелектрани „Никола Тесла А“ (ТЕНТ) је завршен, чиме је снага тог блока повећана на 332 мегавата, продужен радни век на наредне четири деценије, унапређена енергетска ефикасност и заштита животне средине.

Завршетку ремонта присуствовали су Александар Антић, министар рударства и енергетике и Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“, који су истакли да је реч о инвестицији вредној 53,5 милиона евра, а да су средства обезбеђена из буџета ЕПС-а.

Антић је честитао ЕПС-у на ремонту који је завршен у предвиђеном року и додао да је реч о веома важном пројекту, како за ЕПС тако и за енергетски систем Србије.

- Овим капиталним ремонтом, добили смо нови блок А4 који улази у нови живот у нове четири деценије. Нова, већа снага тог блока, без икакве сумње, значајно ће утицати на укупну производњу електричне енергије у Србији - рекао је Антић.

Он је објаснио да је на том пројекту радило више од 40 компанија, а да је у појединим фазама било ангажовано више и од 1.500 запослених. То је доказ да је процес био добро организован што је довело да се заврши у року.

Министар Антић је нагласио да се Србија налази у великом инвестиционом циклусу, те да се тренутно у нашој земљи одвијају пројекти у вредности више од три милијарде евра.

Милорад Грчић је рекао да је завршен капитални ремонт блока А4 завршен за мање од пет месеци и у рекордном року.

 - Ревитализацијом овог блока завршили смо ревитализацију четири велика блока у ТЕНТ-у А - рекао је Грчић. - Остали су блокови А1 и А2, то су мањи и најстарији блокови који раде скоро пуних пет деценија. Ти блокови су у некој претходној стратегији ЕПС-а били предвиђени за гашење, али је стратегија промењена и уз подршку Владе Србије блокови А1 и А2 биће „Враћени у живот“. Тренутно завршавамо неопходне пројекте за ревитализацију та два блока и најкасније до краја године биће расписан тендер за њихову комплетну ревитализацију.

Како је објаснио Грчић, када се заврши ремонт блокова А1 и А2 они ће имати снагу више од 400 мегавата и радни век најмање 40 до 50 година. Ремонт тих блокова, чија је вредност 200 милиона евра, биће финансирани средствима ЕПС-а.

Последњи капитални ремонт блока А4 урађен је 2007. године и обезбедио је стабилан рад блока протеклих 11 година. Блок А4 је први пут синхронизован на мрежу 8. јуна 1978. године и ове године обележава 40 година рада.

 

Врх