ЕПС инвестицијама чува енергетску безбедност Србије

3.10.2018.
ЕПС инвестицијама чува енергетску безбедност Србије

Велики инвестициони циклус и пројекти „Електропривреде Србије“ осигураће да се очува животна средина и из домаћих извора произведе довољно електричне енергије за цело српско тржиште, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

На отварању 14. Међународног сајма енергетике и 15. сајма заштите животне средине Екофер у Београду, Грчић је рекао да ће ЕПС до 2025. уложити у екологију 860 милиона евра и да се сви пројекти у повећање и модернизацију капацитета електро-енергетског система раде уз поштовање највиших европских и светских еколошких стандарда.

- Основни задатак ЕПС-а је да остане независан систем и да сви наши корисници, којих има 3,5 милиона у Србији и даље добијају електричну енергију која је произведена у Србији. Тиме ЕПС доприноси енергетској безбедности и независности Србије. У обавези смо и да наставимо са развијањем ЕПС-а, којем је место у самом врху технолошких достигнућа и иновација – рекао је Грчић.

Он је истакао да ће и трећу годину за редом ЕПС завршити са профитом и да је на овогодишњој листи на деветом месту по успешности пословања у југоисточној Европи.

- ММФ је после толиких критика у претходном периоду рекао да је ЕПС озбиљно напредовао, високо подигао ниво пословања и да је компанија која има будућност – рекао је Грчић и најавио да ће се наставити унапређење пословања, а да ће посебна пажња бити посвећена инвестицијама.

- Ускоро ће заживети први ЕПС-ов ветропарк у Костолцу, покренут је пројекат одсумпоравања у ТЕНТ А, а одмах ће уследити и у ТЕНТ Б. Активиран је пројекат градње новог блока Б3, снаге 350 МW у ТЕ „Костолац Б“, за који је договор постигнут још 2008, а сада имамо градилиште. До краја године или почетком 2019. ЕПС ће расписати тендер за инвестицију капиталног ремонта блокова А1 и А2 у ТЕНТ А, вредну 200 милиона евра, коју ће реализовати сопственим средствима из уштеда. Наставићемо изградњу ТЕ „Колубара Б“ и то једног блока снаге 350 МW. Надамо се да ће већ наредне године почети пројекат градње Моравских хидроелектрана – нагласио је Грчић.

Државни секретар у Министарству енергетике Стевица Деђански је рекао да је после три деценије стагнације поново покренут инвестициони циклус у енергетици који ће држави осигурати енергетску безбедност, што је за Србију од стратешке важности.

- Србија је енергетски безбедна држава, а томе ће допринети и покренути инвестициони циклус вредан више од три милијарде евра, који ће трајати до 2025. године – рекао је Деђански.

Горан Триван, министар заштите животне средине поручио је да сви морамо променити свест и престати да загађујемо животну средину.

- Знате да сам често критиковао наш електро-енергетски систем због онога што се радило по питању животне средине претходних деценија, док сада морам да похвалим ЕПС који је већ уложио 300 милиона евра у екологију и планира до 2025. да уложи више од 800 милиона евра. То је добар пример и да свако од нас треба да по питању екологије гура камен узбрдо и пребаци га на другу страну – рекао је Триван.

Међународни сајмови Екофер и Сајам енергетике трајаће до 5. октобра на Београдском сајму, под слоганом Снага природе.

Врх