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PUBLIC ENTERPRISE ELECTRIC POWER INDUSTRY OF SERBIA, BELGRADE
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Number: 9392/572 4V

Belgrade, 17 -1t %

Subject: additional clarifications no. 39 in accordance with Article 63 paragraph 3 of
Public Procurement Law ("Official Gazette of the Republic of Serbia" number 124/12) in
public procurement procedure PP number 61/14/DEFP, for which Invitation to Tender
was published on Public Procurement Portal on 10.10.2014.

Five and more days prior to expiry date foreseen for submission of tenders in subject
public procurement procedure, interested party has submitted to the Employer via e-
mail request for additional information, i.e. clarifications, regarding which the Employer,
i.e. Public Procurement Committee, in accordance with provision of Article 54 paragraph
12 item 1) of the Law shall provide the following information i.e. clarifications within
three days from the day of the receipt of the request:

Potential Tenderer asked QUESTION No. 39.1:

“In accordance with Article 4.10, we address you with request for explanation of part of
the Tender documents provided for Invitation for public procurement of long-term loans
as financial service in portions in open public procurement procedure no. 61/14 DEFP of
10/10/2014 - in part of item 3. article 3.1 (3.1.2, 3.1.3, and 3.1.4).

In fact, this particular article of Tender documents stipulates that the Bidder is required
to submit documentation in accordance with Article 75, paragraph 1, item 1) - 4).

In accordance with Article 78 and 79 of Public Procurement Law, it is provided that the
Bidder which is registered in the Register of Bidders is not obligated to submit
documentation provided in Article 3.1 (specifically 3.1.1; 3.1.2; 3.1.3 and 3.1.4 of Tender
documents, if it is registered in the aforementioned reqister, ie:

“Register of Bidders
Article 78
Organization competent for registration of economic operators shall keep public reqgister

of bidders — entrepreneurs and legal persons (hereinafter: reqister of bidders) who fulfill
mandatory requirements under Article 75, Paragraph 1. Items 1) through 4), of this Law.

Register of bidders shall be available on a website.

Any person registered with the organization body for registration may submit request to
be registered in register of bidders, by submitting documents which prove fulfillment of
mandatory requirements.

Organization authorized to issue proofs referred to in Article 77, Paragraph 1 of this
Law, or body authorized to pronounce sanctions and measures that prevent
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participation of persons in public procurement procedures, shall notify organization
competent for registration of economic operators, immediately after having detecting
any change or pronouncing any sanction or measure against person registered in
register of bidders,

Person registered in register of bidders is not obliged to prove fulfillment of mandatory
requirements when submitting a bid or an application.

Register of bidder shall register following data on bidders and their changes:

1) identification or registration number;

2) tax identification number;

3) business name and the address of the seat;

4) personal name and Single Citizen Identification Number, or number of passport and
the issuing state, of bidder's legal representative, where this legal representative is
natural person, and business name and identification number of bidder's legal
representative, where this legal representative is legal person.

Register of bidder shall also register the date of bidder’s registration, or date of change
of any data on bidder that are the subject of registration.

Bidder will be deleted from registry of bidders pursuant to bidder's request to be
deleted, or ex officio if it ceases to fulfill any of legally prescribes requirements.

Decision of registrar in charge of registry of bidders may be challenged by appeal
addressed to the minister in charge of economy.

Minister in charge of economy will determine the contents of the registry of bidders and
the documentation to be attached to the application to register a bidder.

Manner of Supplying Proofs
Article 79

Proofs on fulfilment of requirements may be supplied as uncertified copies, and
contracting authority may, before decision on awarding contract, demand from the
bidder, whose bid was evaluated as most advantageous on the grounds of the report of
public procurement committee, to present the original documents or certified copies of
all or of only some of proofs.

Where bidder supplied declaration under Article 77, Paragraph 4 of this Law,
contracting authority may, prior to making decision on awarding contract, request the
bidder whose bid was evaluated as most advantageous, to present original or certified
copies of all or of only some of proofs substantiating the fulfillment of requirements.

Page 2 of 4



Where bidder fails to present original or certified copies of requested evidence within
the given adequate deadline, which may not be less than five days, contracting authority
shall refuse its bid as inacceptable.

Contracting authority shall state in tender documents that bidder is not obliged to supply

evidence that is publicly available at websites of competent bodies, and to specify such
evidence.

Contracting authority cannot refuse a bid as inacceptable just because it does not
contain evidence defined by this Law or by tender documents, where bidder in its bid
inserted website which contains requested data and which is publicly available.

Where evidence of fulfillment of requirements is electronic document, bidder has to
supply a carbon copy of electronic document, in accordance with the law governing
electronic documents, unless bidder submits electronic bid, where evidence is delivered
in original electronic format.

Where bidder has registered seat in another state, contracting authority may verify
whether documents by which bidder proves fulfilment of requested requirements were
issued by competent authorities of that state.

Where bidder could not obtain requested documents within the deadline for submission
of bids because, according to the regulations of its state of registration, the documents
could not have been issued before the moment of bid submission, and if bidder provides
appropriate evidence thereon together with the bid, contracting authority shall allow the
bidder to deliver the required documents later, within the subsequently set deadline.

Where state of bidder's registration does not issue evidence under Article 77 of this
Law, instead of evidence bidder shall submit its written statement, given subject to
criminal and material liability and certified by the court, administrative body, public
notary, or another competent body of that state.”

Hence, could you please provide us with clarification i.e explanation do you consider
that we as a Bidder are obligated to submit stated evidence, despite the fact that the
Law in the aforementioned articles provides otherwise, or is it sufficient that, when
submitting a Bid, we state the webpage of the Register of Bidders as a proof that we are
registered in the same, and thus fulfill the requirements provided in Article 3.1.1; 3.1.2;
3.1.3; and 3.1.4 of the subject Tender Documents.

Could you please provide an explanation as soon as possible, so that we, if you
consider that we are obliged to fulfill the conditions foreseen in the Tender documents,
can make a decision about obtaining the same or a decision for filing a Request for
protection rights, if we considered that our rights in the procedure of subject public
procurement are violated."

ANSWER of the Employer to QUESTION No. 39.1 is:

.Please look at the question no. 18.1 published 29.10.2014 which is stated: “The
Employer shall not refuse the Bid as unacceptable, unless it does not contain evidence
specified in the Tender Documents in regards to fulfillment of conditions from Article 75

Page 3 of 4



paragraph 1 item 5) of Public Procurement Law, if the Bidder in his Bid refers to the
internet address of the National Bank of Serbia http://www.nbs.rs/internet/cirilica/50
/50 2.html, where his name is on the list of banks that have a valid work permit for work
in Republic of Serbia, and on which there is publicly available data that are required by
the conditions, having in mind that it is how it is defined in the Public Procurement Law.”
Also, please look at the question no. 2.1 published on 17.10.2014 where it is stated,
among other that “domestic potential Tenderer that is registered with the register of
Tenderers does not have to submit all required documents under Article 75 paragraph 1
item from 1 to 4. It is sufficient to submit resolution that it is registered in the register of
tenderers,” i.e. it is sufficient that when submitting a Bid, the Bidder states the webpage
of the Register of Bidders.

These additional clarifications are submitted by email to the applicant and are
published on Public Procurement Portal and web site of the Employer.

Attn:
- Records Management Office
- Procurement Committee
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