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Carice Milice 2

Number: 812/28 - ENC
Belgrade, 173 -06- 201k

Subject: additional clarifications no. 12 in accordance with Article 63 paragraph 3 of
Public Procurement Law ("Official Gazette of the Republic of Serbia" number 124/12) in
an open public procurement procedure for the procurement of consulting services
“Improvement of Efficiency and Productivity of JP EPS", PP number 132/13/DEFP, for
which Invitation to Tender was published on Public Procurement Portal on 28.04.2014.

Five and more days prior to expiry date foreseen for submission of tenders in subject
public procurement procedure, interested party has submitted to the Employer via e-
mail request for additional information, i.e. clarifications, regarding which the Employer,
i.e. Public Procurement Committee, in accordance with provision of Article 54 paragraph
12 item 1) of the Law shall provide the following information i.e. clarifications within
three days from the day of the receipt of the request:

Question 1:

In the Article 4.6 there is written “If the evidence under Article 77, paragraph 1, from
item 1) to 4) of the Law is not issued in the country where the Tenderer has its seat the
Tenderer can, instead of the evidence, submit its written statement, given under
substantive and criminal liability certified by the court or administrative body, public
notary or other competent body of that country”.

Does it mean that signature on all other statements/forms (which do not belong to “the
evidence under Article 77, paragraph 1, from item 1) to 4) of the Law *) does not need to
be certified by public notary or other competent body of that country?

Answer 1:

Regarding the forms the Tenderer submits in the Tender we state that the Tenderer is
obliged to prepare the tender in such a way to, clearly and unambiguously by hand, type
on the computer or typewriter, fill in Forms with required data or according to Forms
which make the integral part of Tender Documents and certify it with seal and the
signature of the legal representative, other representative registered at the register of
the competent body or person authorized by legal representative along with submission
of power of attorney in the tender.

Evidence from Article 77 paragraph 1 item 1) to 4) of Public Procurement Law which
proves the fulfillment of mandatory conditions for participation from Article 75 of the Law
and Section 4, item 4.1 of Tender Documents have to be issued and certified by the
competent authorities of the country where the Tenderer has its seat.
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Evidence on fulfillment of additional conditions for participation from Section 4, item 4.2
of Tender Documents and Article 77 paragraph 2 item 1) and 2) of the Law have to be
issued and submitted as follows:

Balance sheet and Profit and Loss Report have to be certified and signed by the
authorized representative of the Tenderer, and attached to it has to be certified
and signed opinion of the authorized auditor, if such opinion exists: if the
Tenderer is not the subject of the audit in accordance with regulations of country
where it has seat, it is obliged to submit along with Balance sheet and Profit and
Loss Report Statement by authorized representative of the tenderers given by
full material and prosecution responsibility that it is not subject of auditing for
mentioned years;

Certificate or opinion or statement of the bank or other specialized institutions in
accordance with the regulations of the country in which Tenderer has seat
concerning blocked accounts for the period of previous 6 months before the
publication of the public procurement call (October 2013 - March 2014) must be
issued by the competent financial institution and certified by signature and seal of
that institution.

List of references must be certified and signed by the authorized representative
of the Tenderer

Certificates of previous Employers for references of the Tenderer must be
certified and signed by authorized representative of the previous Employer
Statement on the Number of Employees must be certified and signed by the
authorized representative of the Tenderer.

Question 2:
Do we need to notary certify signature(s) on following documents?
Please state YES/NO.

Form 1
Form 2
Form 3
Form 4
Form 5
Form 6
Form 7
Form 8
Form 9

.Form 10

.Form 11

-Joint Service Execution Contract

.Other statements proving fulfillment of tender documentation requirements,

which were not prescribed as a form by tender documentation, but might be
implicitly needed, e.g. Group Leader Nomination Statement.

Answer 2:

No. Forms 1 - 7.1, 8, 9, 10 are filled by the Tenderer and they are certified and signed
by legal representative, other representative registered with the register of competent
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body or person authorized by the legal representative with submission of power of
attorney in the Tender.

Forms 7.2 and 9.1 have to be certified and signed by the authorized person of previous
employer.

Form 7.3 shall be signed by the person whose details are given in CV. It has to be
accompanied by the (signed) Statement of CV holder and (signed and certified)
Statement of the Tenderer that the CV is true and authentic.

Form 11 shall not be submitted in the Tender, since it represents mandatory annex to
the Public Procurement Contract. Therefore, by accepting Model Contract on public
procurement, by signing and certifying it, the Tenderer at the same time agrees with all
annexes to Model Contract including also the Model Confidentiality Agreement.

Regarding the Group Leader Nomination Statement, that you mentioned, we state that
the Tender Documents does not define the submission of this statement, since the
Holder of the work as Group Leader is determined by the Joint Service Execution.
Contract, as foreseen in item 3.8, Section 3 of the Tender Documents.

These additional clarifications shall be submitted to the applicant via e-mail and
shall be published at Public Procurement Portal and website of the Employer.
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