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PUBLIC ENTERPRISE ELECTRIC POWER INDUSTRZ OF SERBIA, BELGRADE
Carice Milice 2

Number: 18565 /4 -y 5
Belgrade, ¢ -05- 2015

Subject: additional clarifications no. 2 in accordance with Article 63 paragraph 3 of Public
Procurement Law ("Official Gazette of the Republic of Serbia" number 124/12 & 14/1 5) in an open
public procurement procedure for the procurement of consulting services “Improving financial
management and control in EPS group (internal controls and processes, reorganization, cost
center/profit center, budgeting and reporting)* - Definition and implementation of EPS CFO
organization model - PP number 85/14/DEFP, for which Invitation to Tender was published on
Public Procurement Portal on 14.04.2015.

Five and more days prior to expiry date foreseen for submission of tenders in subject public
procurement procedure, interested party has submitted to the Employer via e-mail request for
additional information, i.e. clarifications, regarding which the Employer, i.e. Public Procurement
Committee, in accordance with provision of Article 54 paragraph 12 item 1) of the Law shall
provide the following information i.e. clarifications within three days from the day of the receipt of
the request:

Question 1:

In section 3, subsection 3.12 “STAFF ENGAGEMENT AND WORK PLAN’ paragraph
"Knowledge of the language” you are asking for “At least two team members who have minimum
5 years of consulting experience must be fluent in Serbian, which includes but is not limited to
Serbian as the mother tongue.”. Looking further into documentation especially subsection 3.18
“CONTRACT AWARDING CRITERIA” we found inconsistency with before mentioned
requirement regarding “Other team members — Serbian Speaking Criteria” for maximum scoring
(30 weights). In this part you are allowing for one Serbian speaking team member who has
adequate references to substitute two Serbian speaking team members. Regarding this issue we
are in doubt do we need to engage two Serbian speaking resources even if we have one Serbian
speaking resource that qualifies for maximum score?

Answer 1:

ltem 3.12 Section 3 of Tender Documents stipulates that “at least two team members who have
minimum 5 years of consulting experience must be fluent in Serbian, which includes but is not
limited to Serbian as the mother tongue..

Team members under this condition are other team members, as well as Project Supervisor,
Project Manager and Reorganization Expert.*

Additionaly, item 3.18 Section 3 of Tender Documents, elements of criteria C.3 Staff quality,
subelement C3.1 Experience of staff members for other team member the folowing has been
stipulated

» Minimum 1 other team member under item 3.12 paragraph 2 indent 4, meets the following
criteria:
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[One team member is speaking fluent Serbian and has participated in one [SCFOP or SCRP] in
ENES from RREU, 2€1m)]

OR
Ik

In accordance with the above mentioned, the Tenderer as a concition for participation in the tender
procedure has to have at least 2 tema members that has minimum 5 years of consluting
experience and who must be fluent in Serbian language and those team memember may be
Other team members, as well as Project Supervisor, Project Manager and Reorganization Expert.

For evaluation of tender with 30 weights, apart from the above mentioned the Tenderer has to
have at least 1 team member from the category Other team members that is fluent in Serbian
and who has participated has participated in one [SCFOP or SCRP] in ENES from RREU,
2€1m] or plus at least two team members who are speaking fluent Serbian and have at least 6
years of consulting experience each, out of which at least one of them has participated in one
[SCFOP or SCRP] in ENES from RREU, 2€500k.

Question 2:

In section 3, subsection 3.18 “CONTRACT AWARDING CRITERIA”, you have given definition for
acronyms used in Tender Documents. Our question regards definition for acronym “SCFOP”
where you state: "Similar CFO Organization model Project‘(SCFOP): similar organization projects
in the CFO area of large integrated Groups (integrated Groups with more than 3000 employees),
including processes and tools, covering both conceptual and implementation activities”. We have
in our portfolio of references project that completely corresponds with above given criteria except
in part regarding number of employees. Our client from Reference Region at the beginning of
SCFOP project had 2.979 employees. Concerning that our client (who is large integrated group
from energy sector) had 21 employees less than your definition of large integrated groups, will
this reference be eligible for you?

Answer 2:
Integrated groups, according to the current tender documents must have more than 3,000
employees and if the same is less than the specified number, the reference will not be
accepted.

Question 3:

In section 3, subsection 3.29 “DATA ON CONTENT OF THE TENDER”, in first bullet you wrote:
“Filled in, signed and stamped form of “Statement on Independent Tender™, looking into forms
you procured we saw that “Form 1” is “STATEMENTON INDIVIDUAL TENDER”. Which one is
correct “Independent” or “Individual’?

Answer 3:

The correct term is “independent”

We shall amend English version of Tender documents accordingly.
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Question 4:

In section 4, subsection 4.3 “INSTRUCTIONS ON HOW TO PROVE THE FULFILMENT OF
CONDITIONS’, in paragraph “Evidence of adequate financial capacities” — For foreign tenderers,
second bullet you wrote: “Certificate or opinion or statement of the bank or other specialized
institutions in accordance with the regulations of the country in which Tenderer has seat
concerning blocked accounts for the period of previous 6 months before the publication of the
public procurement call (March 2014 till October 2015)". We suppose that you meant from
October 2014 till March 2015? Would you be so kind to confirm or give us alternative
explanation?

Answer 4:
We meant period from October 2014 till March 2015

We shall amend English version of Tender documents accordingly.

Question 5:

Does the “Statement of the given person and the tenderer that the CV is correct” that is
accompanying CV's of resources that are coming from subcontractor have to be signed by
subcontractor or by Tenderer (or by both)?

Answer 5:

Evaluation of Tenders under subelement of criteria C3.1 that is performed based on CV submitted
in Form 7.3. of Tender documents or form that in all parts in content corresponds to Form 7.3,
and that is accompanied by Statement of the given person and Tenderer that the CV is correct.

The above mentioned Statement does not have to be signed by subcontractor that the Tenderer
is engaging..

Please bear in mind that all Experts whose experience is subject of evaluation under this
subelement of critera must be employed by the Contractor or engaged via contract with the
Tenderer, i.e. one member of the Group of Tenderer that submits joint Tender.

Tender of the Tenderer engaging a subcontractor shall be evaluated according to the criterion
elements only on the basis of the indicators and evidence relating to the Tenderer.

Joint tender by the Group of Tenderers shall be evaluated according to the criterion elements on
the basis of the indicators and evidence relating to the all members of the Group of Tenderers.

Question 6:
Several of the documents that requested by your public procurement procedure don't exist in ...
Concerning these we are going to release “Statements under full material and prosecution
responsibility” that are covering requested evidences. We are unsure for which ones you are
asking to be verified and stamped by notary office. Would you be so kind to answer do we need
verification from notary for:
6.1. Statement regarding “Certificate of the competent court and competent Police
Administration of the Ministry of Interior that it or its legal representative have not been convicted
for any criminal act as members of an organized criminal group; that it has not been convicted for
commercial criminal offence, criminal offence against environment, criminal offence of receiving
or offering bribe, criminal offence of fraud”;
6.2. Statement regarding “Certificate that measure prohibiting the performance of the activity,
or certificate of the Commercial Registers Agency that is has not been registered with this
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authority, that the measure of prohibiting its performance as the company has not been
pronounced in the time the public invitation was published”:

6.3. Statement that Tenderer is not subject of auditing;

6.4. Statement concerning “Certificate or opinion or statement of the bank or other specialized
institutions in accordance with the regulations of the country in which Tenderer has seat
concerning blocked accounts for the period of previous 6 months before the publication of the
public procurement call”.

Answer 6:

6.1. Yes.

6.2. Yes.

6.3. No.

6.4. Possibility of submitting the Statement is stipulated but the Tender documents regarding
evidence from Article 77 paragraph 1 items 1 to 4 of the Law. Accordingly, Tenderer cannot submit
in the tender the Statement instead of required evidence of financial capacity - Certificate or
opinion or_statement of the bank or other specialized institutions in accordance with the
regulations of the country in which Tenderer has seat concerning blocked accounts for the period
of previous 6 months before the publication of the public procurement call. However, please bear
in mind that this condition has to be fulfilled by minimum one Tenderer from the Group of
Tenderers, i.e. each memeber of the Group of Tenderer does not have to provide evidence and
having in mind the additional conditions for participation - Tenderers from Group of Tenderers
fulfil conditions jointly in accordance with the law.

Question 7:
we, ... hereby would like to request for extension of the submission deadline of the public
procurement 85/14/DEFP (No. 1855/1-15 dated 14.04.2015.) until 10 June 2015, 12:00.

Reason for extension request: Section 4 of TENDER DOCUMENTS of the above mentioned
public procurement process requires compliance with Conditions for participation in public
procurement procedure stipulated under Article 75 and 76 of the public procurement law. In
particular, section 4.1.4 of TENDER DOCUMENTS requires evidence of settled all due taxes,
contributions and other public duties in accordance with the regulations of the Republic of Serbia,
or with foreign state of its head office.

We as Members of Group of Tenderers will not be able to provide evidence and thereby comply
with Article 75 and 76 of the public procurement law because evidence of settled all due taxes
will be issued by local tax authorities after 25 May 2015.

Answer 7:

The Commission will consider whether it has already set the deadline for submission of
bids suitable time necessary to prepare an acceptable offer and in the case to extend the
deadline, it shall publish a notice of extension of the deadline for submitting bids to the
Public Procurement Portal and website of the client.
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These additional clarifications are submitted by email to the applicant and are published
on Public Procurement Portal and web site of the Employer.

Attachment:
- Additional clarifications No. 2 in Serbian/English language

Attn:
- Records Management Office
- Public Procurement Committee
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