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PUBLIC ENTERPRISE ELECTRIC POWER INDUSTRY OF SERBIA, BELGRADE

Carice Milice 2
Number: 2392/ &/~ /Y

Belgrade, 14 -11- 200

Subject: additional clarifications no. 43 in accordance with Article 63 paragraph 3 of
Public Procurement Law ("Official Gazette of the Republic of Serbia" number 124/12) in
public procurement procedure PP number 61/14/DEFP, for which Invitation to Tender
was published on Public Procurement Portal on 10.10.2014.

Five and more days prior to expiry date foreseen for submission of tenders in subject
public procurement procedure, interested party has submitted to the Employer via e-
mail request for additional information, i.e. clarifications, regarding which the Employer,
i.e. Public Procurement Committee, in accordance with provision of Article 54 paragraph
12 item 1) of the Law shall provide the following information i.e. clarifications within
three days from the day of the receipt of the request:

Potential Tenderer asked QUESTION No. 43.1:

‘I 'would like you to clarify the following wording from Tender Documents (3.4 Manner of
Bid submission):

,If the Bidder could not obtain required documents within the deadline for submission of
Bid, because they could not have been issued from the moment of Bid submission
according to the regulations of the country in which the Bidder has its seat and if the
Bidder submits appropriate evidence together with the Bid, Employer shall allow the
Bidder to submit the required documents subsequently, within the appropriate deadline.

The Bidder shall without delay inform the Employer in written form on every change
regarding the conditions’ fulfillment from the public procurement procedure, that occurs
until decision making, i.e. contract conclusion, i.e. during validity period of the public
procurement contract and it shall prepare the documents in prescribed manner..*

1. What is the way to prove that the document could not be issued and
what if local authority does not issue the certificate that it cannot issue
it within the deadline?

2. What is the appropriate deadline for submission of the original?

3. Is it necessary to have an apostil on all documents for foreign

Bidders if we provide translation of certified translator?”

ANSWER of the Employer to QUESTION No. 43.1 is:

1. Mentioned provision of Tender Documents is taken from Article 79 paragraph 8 of
the Public Procurement Law and the same is applied in a manner that the tenderer
with its written statement (in whatever form) states that certain documents until the
moment of tender submission could not have been issued according to the
regulations of the state where the tenderer has its seat and along with it submits as
the evidence: certificate on submitted request for issuance of required document or
request for issuance of document with the receiving stamp of the body the request
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was sent to, or certificate of the body that the required document is issued i certain
period from the date of submission of request.

Timely deadline for the submission of required documents is the period in which
according to the regular local circumstances certain activities can be undertaken in
the procedure and the Employer shall the same define by special invitation in the
phase of expert evaluation.

NOTE: If in the state where the tenderer has its seat the evidence from Article 77 of
this law are NEVER being issued, tenderer may instead of evidence, submit its
written statement given under criminal and substantive liability certified before court
or administrative body, public notary or other competent body of that state.

It is not necessary to have apostille stamp on the documents for foreign tenderers
but according to Article 79 paragraph 7 of the Public Procurement Law, if the
tenderer has its seat in another country the Employer may check whether the
documents with which the tenderer proves fulfilment of required conditions are
issued by the competent bodies of that state.

These additional clarifications are submitted by email to the applicant and are
published on Public Procurement Portal and web site of the Employer.
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