Резултати показали снагу ЕПС-а

06.10.2017.
Обележен 6. октобар Дан „Електропривреде Србије“

Запослени у „Електропривреди Србије“ успешно су се изборили са свим изазовима у овој тешкој години и ово ће бити једна од најбољих година за ЕПС по свим параметрима, рекао је данас Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије.
Антић је на свечаној седници Надзорног одбора ЕПС поводом обележавања 6. октобра Дана ЕПС-а захвалио свим запосленима и честитао им на вредном и преданом раду.
- Ово је година у којој смо показали колико је ЕПС стабилна, жилава компанија која се бори сваки дан и на крају превазилази све изазове. Имали смо тежак и непријатан први квартал у којем смо се суочили са изазовима из климатских и технолошких разлога, али смо то успешно превазишли и резултати показују да ће ово бити једна од бољих година за ЕПС. У првих девет месеци произведено је за 633.000 тона угља више него у истом периоду 2016, а производња откривке у РБ „Колубара“ већа је за шест одсто – рекао је Антић.
Министар је одбацио критике аналитичара изнете претходних дана и поручио да ЕПС спремно улази у предстојећу зиму.
- Није лако бити део ЕПС-а јер сте стално под критиком јавности као компанија од које се увек очекује највише. Добронамерне и оправдане критике мотивишу да дајемо боље резултате, али имамо професионалне аналитичаре који износе нејасне податке и уносе благи немир међу грађане изјавама о лоше димензионираној производњи. Желим да кажем свим грађанима Србије да ћемо потпуно спремни ући у ову зиму, у свим електроенергетским компанијама укључујући ЕПС и нема потребе да било ко уноси немир међу грађане. Ово је један добар систем у којем је све утегнуто и квалитетно балансирано од производње, преноса до дистрибуције електричне енергије и нема разлога за бригу – истакао је Антић.
Милорад Грчић, в. д. директора „Електропривреде Србије“ честитао је свим запосленима Дан ЕПС-а и истакао да је на рударима, монтерима, инжењерима и руководиоцима у компанији да сачувају и модернизују оно што су урадиле претходне генерације.
- О добрим резултатима говори и то што је ЕПС на најновијој листи топ 100 компанија у југоисточној Европи на седмом месту, а прошле године био је на 19. месту – рекао је Грчић. Он је додао да су награде „Ђорђе Станојевић“ поводом Дана ЕПС-а додељенe онима који их стварно заслужују и нагласио да ЕПС не заборавља људе који су у својој каријери и свом радном веку предњачили да учине нешто добро за ЕПС.
Професор др Бранко Ковачевић, председник Надзорног одбора ЈП ЕПС рекао је да је градња електрана почетком 20. века била подстицај индустријализацији Србије и изразио очекивање да ће модернизација ЕПС-а и енергетика бити основа за даљи економски развој Србије.
Поводом Дана ЕПС-а уручена су признања „Ђорђе Станојевић“ за допринос развоју електропривреде у Србији. За вишедеценијски успешан рад и допринос у области електроенергетике награђени су Зоран Божовић, др Душан Чомић, Слободан Кујовић, Милан Ковачевић и постхумно Миленко Вулићевић.
Дан ЕПС-а обележава се 6. октобра као сећање на почетак рада прве јавне електране у Србији 1893. године, која је направљена у Београду, на Дорћолу.
 
Сектор за односе с јавношћу ЈП ЕПС

Врх