EPS podrška razvoju Srbije

2.4.2019.
V. d. direktora EPS obišao radove na izgradnji TS kod tunela „Brančić“

Tunel „Brančić“ dužine 980 metara na autoputu Beograd-Čačak biće kompletno opremljen elektro napajanjem i spreman za saobraćaj pre kraja aprila – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“.

On je obilazeći radove na izgradnji trafostanica i polaganju kablova za napajanje, kod tunela „Brančić“ na Koridoru 11, objasnio da je s obzirom na dužinu ovog tunela, bilo neophodno izgraditi dve trafostanice.

- Nema stajanja dok se sve ne završi. Ovo su krupne stvari i za Srbiju i za ove krajeve i ovde nema igranja - poručio je Grčić. Vrednost radova koje finansira EPS na postavljanju kablova za napajanje tunela iznosi 90 miliona dinara.

Dužina kabla koji kreće od trafostanice Ljig (napona 110/20 kV) do tunela, sa jedne strane iznosi 7,5 kilometara, a sa druge 4,5 kilometara. Ostalo je da se postavi još 250 metara kabla na jednoj strani tunela i time je napajanje za tunel „Brančić“ rešeno.

- Cilj nam je da tunel bude napojen sa dve strane i ima stabilno napajanje. Zbog toga se grade dve trafostanice napona 20 kV, sa obe strane tunela. TS grade Koridori Srbije, odnosno, radove izvodi preduzeće „Energoprojekt“ – objasnio je Grčić. 

Građevinski radovi su u poodmakloj fazi, sledi montaža opreme u trafostanicama i završetak polaganja kablova od trafostanice Ljig. V. d. direktora EPS-a kaže da kašnjenja neće biti i očekuje da radovi budu završeni dve nedelje ranije od planiranog. Grčić je istakao da je u Ljigu pre tri godine izgrađena trafostanica 110/20 kV, kao i da je EPS veoma složen sistem koji zahteva konstantna ulaganja.

- Proizvodnja uglja u prvom kvartalu ove godine veća je za tri odsto u odnosu na isti period prošle godine – rekao je Grčić posle obilaska radova – Rudari „Kolubare“ i „Kostolca“ za dva meseca uspeli su da podignu proizvodnju uglja za čitavih 10 procenata. U januaru je u oba rudnika EPS-a proizvedeno ukupno 93 odsto od plana, a prvi kvartal je završen sa proizvodnjom uglja tri odsto većom od plana.

 

Врх