Godišnjica HE „Đerdap 1“

19.5.2021.

Impresivni rezultati 49 godina proizvodnje energije

 

Hidroelektrana „Đerdap 1“ navršila je u maju 49 godina od puštanja u rad punom snagom svih šest agregata. Najveća hidroelektrana u sistemu „Elektroprivrede Srbije“ agregatima instalisane snage 1.121 MW u proseku godišnje proizvede 5,5 miliona MWh čiste zelene energije. U maju se tradicionalno obeležava završetak gradnje objekta i za godišnjicu su sumirani proizvodni rezultati.

– Ukupno šest snažnih generatora instaliranih u mašinskoj hali za 49 godina rada isporučili su potrošačima 278.380.179 MWh – rekao je Radomir Mitrović, direktor HE „Đerdap 1“. - Koliko se ovde dobro radilo ilustruje i podatak da je plan proizvodnje premašen u čak 37 godina rada elektrane.

Rad hidroelektrana uslovljen je dotokom vode i zahvaljujući stručnom upravljanju iz Dunava je uvek izvlačen maksimum. Pravilno upravljanje vodenim resursom je od suštinske važnosti za ostvarene rezultate koje postiže HE „Đerdap 1“. Godinama unazad sistem upravljanja u elektrani usavršen je sa većom sinergijom između rada, održavanja i hidroloških aktivnosti, kao i u integraciji sa prenosnim sistemom. To je omogućilo ovom delu EPS-a da obezbedi visoko mesto pogonske spremnosti i pouzdanosti proizvodnje energije. - Da bi HE „Đerdap 1“ nastavio kontinutet proizvodnje zelene energije maksimalnom efikasnošću i doprineo održivom razvoju energetske stabilnosti u Srbiji, bezbednost objekta i akumulacije je strateški cilj svih zaposlenih na ovom objektu. Ovakvi objekti treba da traju sto godina i više i sasvim je sigurno da možemo garantovati potpuno sigurnu proizvodnju energije u budućnosti i sve druge obaveze. U ovoj godini imamo zadatak da završimo adaptaciju brodske prevodnice, da nastavimo revitalizaciju poslednjeg agregata, obavimo planirane remonte i sve ostale aktivnosti – istakao je Mitrović.

Vrh