HE „Đerdap 2“ obeležila 37 godina proizvodnje energije

12.4.2022.

HE „Đerdap 2“ obeležila 37 godina proizvodnje energije

 

Proizvedena 51 milijarda kWh

 

Betonska struktura na 863. kilometru  Dunava 12. aprila obeležila je 37 godina uspešnog rada tokom kojih je 10 agregata proizvelo 51,06 milijardi kWh zelene energije.

- To je svakako zasluga stručnjaka, tehničkog osoblja i odličnog majstorskog kadra. Svesni smo koliko u ovoj situaciji energetskom sistemu Srbije znači svaki kilovat i nastojimo da profesionalnim pristupom ostvarimo maksimum kako bi što kvalitetnije isplanirali proizvodnju energije. Stroži kriterijumi proizvodnje energije iz fosilnih goriva podigli su važnost hidroenergije na viši nivo - kaže Goran Jovanović, direktor HE „Đerdap 2“.  

Svaki rođendan je prilika da se podsetimo dana kada je grupa stručnjaka predvođena Vladimirom Milosavljevićem, elektroinženjerom za elektro opremu ostala  uboko u noći da posle 26 meseci montaže pusti u rad A 3. Pored problema na puštanju prvenca, svi su rešeni upornošću i zalaganjem i u jedan čas i jedan minut 12. aprila 1985. godine. na elektroenergetsku mrežu Srbije sinhronizovana je „trojka“. Pred kraj novembra1987 godine na elektroenergetski sistem sinhronizovan je i poslednji agregat (A1) na osnovnoj elektrani i EPS je bio bogatiji za 216 megavata. U drugoj fazi izgradnje dodatne elektrane sa dva agregata HE „Đerdap 2“ dobija novih 54 megavata snage. Sa 270 MW instalisane snage i prosečnom godišnjom proizvodnjom od 1,5 milijardi kWh energije HE „Đerdap 2“ je impozantna građevina koja spaja dve obale Dunava, odnosno susedne države. Koliko je ovde utrošeno materijala ilustruje podatak da se mogao napraviti grad za 33.000 stanovnika.

- Stalna ulaganja u opremu prethodnih godina jasan su pokazatelj da elektrana nakon 37 godina rada daje odlične rezultate, ali i da pojedina oprema polako pokazuje znakove zamora materijala. Revitalizacija je neminovnost i naši stručnjaci zajedno sa kolegama iz Ogranka „HE Đerdap“ i stručnim službama EPS rade na pripremi tehničke dokumentacije za revitalizaciju. Ovo je velika prilika da iskusni, prekaljeni kadrovi uz dodatnu energiju mlađih stručnjaka još jednom iskažu svoje znanje da ovaj objekat ostane na visokom nivou uspešnosti proizvodnje zelene energije – objasnio je Jovanović.

Vrh