Pola veka proizvodnje energije

11.8.2020.

Veliki jubilej HE „Đerdap 1“ 

 

Pola veka proizvodnje energije

 

6. avgusta  pre pola veka u  hidroelektrani „Đerdap 1“ počela je proizvodnja električne energije.  Nešto posle ponoći  (01.40 časova ) tog 6. avgusta 1970. godine na energetsku mrežu sinhronizovan je agregat br. 1  snage 172,3 megavata i novim 400 kilovoltnim dalekovodima ka kupcima krenula je energija. Tokom naredne dve godine u pogon je pušteno i ostalih pet agregata .

Danas posle pola veka na svoj proizvodni konto hidroelektrana je nanizala 273,94 milijarde kilovat-sati „zelene“ energije. Revitalizacija  proizvodnih kapaciteta počela je 2009. godine, do sada je revitalizovano pet hidroagregata i elektrana je jača za 100 megavata. Revitalizacija poslednjeg agregata trebalo bi da počne 1. oktobra i kraj revitalizacije očekuje se naredne godine.

U vreme kada je završena, HE „Đerdap“ je po proizvodnji energije zauzela visoko treće mesto na svetu, a ispred su bile samo ruske hidroelektrane „Krasnojarsk“ i „Bratskaja“. Hidroelektrana je građena zajedno sa rumunskim partnerom, po sistemu svaka strana gradi svoj deo objekta, a vodeni potencijal Dunava deli na dva jednaka dela. Izgradnjom betonske superstrukture na Dunavu trajno je rešen i problem plovidbe kroz đerdapsku klisuru. 

 

Vrh