Predsednik Srbije posetio EPS-ovu najveću HE

14.7.2021.

Obnovljena prevodnica HE „Đerdap 1“

 

 

Modernizovanu i rekonstruisanu brodsku prevodnicu u Hidroelektrani „Đerdap 1“ u rad su pustili Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

- Danas Srbiji vraćamo jedan obnovljen i modernizovan međunarodni vodni put jer ova adaptacija brodske prevodnice baš to znači. Ukupna vrednost projekta je 28,5 miliona evra – rekao je Vučić nakon puštanja prevodnice u rad.

Vreme prevođenja brodova sada je skraćeno na sat i po, umesto više od dva sata, koliko je do nedavno trajalo, a novim inženjerskim rešenjima smanjen je potencijalni broj nepredviđenih zastoja i prekida plovidbe.

Vučić je zahvalio EU na donaciji od 11 miliona evra za adaptaciju prevodnice i istakao da ga je najviše obradovala pedantna i precizna realizacija projekta, koji je završen tačno u dan predviđenog roka. Projekat je predvodila nemačka firma DSD Noel i uz nju domaće firme Fermomont inženjering i Elektromontaža Kraljevo, koje su uradile više od 60 odsto posla i pokazale da u Srbiji može da se radi uspešno i dobro i da ljudi budu zadovoljni.

Predsednik Srbije je najavio da će u revitalizaciju sistema hidroelektrana „Đerdap“ biti uloženo još 380 miliona evra u narednih 10 godina.

- To je veliki zadatak za EPS, kako bi Đerdap mogao da dobije novih 50 megavata za proizvodnju električne energije – istakao je Vučić.

On je dodao da u Srbiji trošimo sve više struje i to ne samo zimi već i leti, kao i da smo se navikli na mnogo udobniji život ne pitajući se da li smo izmenili infrastrukturu, imamo li dovoljno resursa za proizvodnju i hoćemo li uopšte imati dovoljno električne energije. 

- Ključno pitanje napretka Srbije je pitanje energetskog snabdevanja i energetske bezbednosti naše zemlje – rekao je Vučić i dodao da će se, ako bude potrebno, oko tog pitanja boriti i sa Vladom Srbije ako budu imali neslaganja. - Oni koji misle da je važno da samo brinemo o tome da li je nama dobro, a da za 10 ili 20 godine ne razmišljamo hoćemo li da plaćamo 500 miliona, milijardu ili 1,5 milijardi evra za uvoz električne energije, ne misle na budućnost. Naš posao nije da gledamo i slušamo sebe već da gledamo u našu decu, one koji dolaze i da njima ne ostavimo debalansiranu Elektroprivredu Srbije. Već moramo da širimo svoje kapacitete, da razmišljamo o budućnosti. Zato ću da se borim za energetsku sigurnost i za radnike koji proizvode električnu energiju jer mi bez struje nismo ništa, kao što ništa nismo ni bez gasa, bez vode i svih drugih resursa bez kojih ne možete da zamislite ozbiljnu državu – poručio je Vučić.

Tokom obilaska kontrolnog tornja prevodnice, Milorad Grčić v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ u ime kompanije, poklonio je predsedniku etnografsku kartu srpskog naroda za vreme Austrougarske i Turske carevine.

- Kao predsedniku koji sve staro obnavlja i koji je započeo eru nove, moderne Srbije – rekao je Grčić uručujući poklon Vučiću.  

Šef delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, istakao je da modernizacija brodske prevodnice ima veliku ekonomsku vrednost, jer Đerdap predstavlja dragulj srpske energetike i tehnologije.

- Drago nam je što je EU učestvovala u tome da se njegov vek produži za 30 do 40 godina. Druga važna stvar je da Srbija i EU dele transportnu politiku. Dunav kao međunarodna reka je važan i Srbija je deo te šire mreže, a ovim projektom ćemo povećati održivost tog plovnog puta. Treći važan element projekta je njegova ekološka vrednost jer su rečni tokovi najzeleniji vid transporta, a ovim Srbija dobija još veće mogućnosti da iskoristi rečni saobraćaj, što ima efekat na životnu sredinu - ocenio je Fabrici.

 

Vrh