Prvi efekti revitalizacije najveće hidroelektrane EPS-a

24.11.2023.

​​HE „Đerdap 1“ niže rekorde

​​Veliki trud koji je uložen u revitalizaciju hidroelektrane „Đerdap 1“, najveće HE u „Elektroprivredi Srbije“, već pokazuje odlične rezultate. Šest modernizovanih agregata pretvara vodu Dunava u električnu energiju i 23. novembra postignut je novi dnevni proizvodni rekord od 26.554 megavat-sati.

Dva dana ranije HE „Đerdap 1“ zabeležena je i najveća satna proizvodnja od 1.169 MWh. I priroda je ovih dana na strani novih agregata. Dunav je u porastu i dnevno donosi iznad 7.000 kubika vode u sekundi. Za 23 dana proizvedeno je 432.870 MWh što je za 71 odsto više od plana.

- Dunav je sada u punoj snazi i svi su uslovi da se u skorije vreme osim odlične proizvodnje postignu novi rekordi - rekao je Radomir Mitrović, direktor za proizvodnju energije Ogranka „HE Đerdap“.

Posle završene revitalizacije, šest agregata sada ima znatno veću snagu od ukupno 1.140 MW. Produžen je i radni vek HE „Đerdap 1“ za naredne tri do četiri decenije, povećana je efikasnost, a manje sredstava biće potrebno za održavanje.

Vrh