Završen projekat revitalizacije HE Đerdap 1

23.11.2023.

​​


Veća snaga i proizvodnja

 

Puštanjem u redovnu eksploataciju agregata A3 završen je veliki projekat revitalizacije HE „Đerdap 1“. Šest agregata instaliranih u mašinskoj hali sada ima znatno veću snagu od ukupno 1.140 MW. Produžen je i radni vek za naredne tri do četiri decenije, a manje sredstava biće potrebno za održavanje.

Već je oboren i prvi rekord. U 13 časova, 21. novembra zabeležena je i najveća satna proizvodnja od 1.169 MWh. I priroda je u ovom trenutku na strani novih agregata. Dunav je u porastu i dnevno donosi iznad 7.000 kubika vode u sekundi.

Moderna komandna sala sa računarima, veliki ekrani, tač-skrin monitori  neminovnost su u svakom procesu upravljanja proizvodnjom.  Automatika  podrazumeva lokalno upravljanje, signalizaciju, merenje, zaštitu, regulaciju, procesnu obradu podataka, nadređeno vođenje i daljinsko upravljanje. Isporučilac opreme bila je ruska fabrika „ Silovije mašine“, izvođači radova su radnici održavanja HE „Đerdap“, „Đerdap usluga“, ATB Sever iz Subotice, „Goša montaže“, Elektrotehničkog instituta „Nikola Tesla“ iz Beograda, Instituta „Mihajlo Pupin“, Instituta za ispitivanje materijala, „Jadrana“... ​

Vrh