Potpisan ugovor o adaptaciji brodske prevodnice HE „Đerdap 2”

24.3.2022.

Potpisan ugovor o adaptaciji brodske prevodnice HE „Đerdap 2"

 

Pripremni radovi počinju krajem aprila

 

Ugovor o izvođenju radova na adaptaciji brodske prevodnice u sastavu HE „Đerdap 2“, vredan 29 miliona evra, potpisan je u EPS-ovoj drugoj elektrani na Dunavu. Ugovor su potpisali Tomislav Momirović,  ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Joan Giše (Ioan Gische), predstavnik nemačke kompanije DSD Noel, koja predvodi konzorcijum izvođača radova.

Prevodnica će biti potpuno obnovljena, dobiće najsavremeniju opremu i efikasan sistem prevođenja plovila uz značajno manji broj i trajanje nepredviđenih zastoja i prekida plovidbe. Troškovi održavanja biće 30 odsto manji nego sada, a biće i unapređena bezbednost rada brodske prevodnice. Kako je planirano radovi će početi krajem aprila, a ceo posao biće završen za 365 dana. 

- Imajući u vidu odlične rezultate koje smo postigli na projektu adaptacije brodske prevodnice HE „Đerdap 1“, očekujemo da će radovi i na HE „Đerdap 2“ biti podjednako uspešni. Za ovaj projekat iz kredita Evropske investicione banke obezbeđeno je 60 odsto sredstava, dok se preostalih 40 odsto finansira iz CEF fonda (Connecting Europe Facility Fund) - rekao je Momirović posle potpisivanja ugovora.

Joan Giše iz kompanije DSD Noel rekao je da će sa partnerima iz srpskih firmi „Goša montaža“ i „Hidrotan“ da raditi na realizaciji važnog projekta za Srbiju, ali i za  celu Evropu, zbog plovidbe na  Dunavu jednom od najvažnijih plovnih puteva u Evropi.

- Učestvovali smo i na adaptaciji brodske prevodnice na HE „Đerdap 1“ i  uvereni smo da ćemo i ovaj projekat isto tako uspešno i profesionalno završiti – istakao je Giše.  

Direktor za proizvodnju energije Ogranka „HE Đerdap“ Dragan Maksimović rekao je da će nakon početka adaptacije prevođenje plovila preuzeti rumunska brodska prevodnica koja se nalazi na kanalu koji preseca rumunsko ostrvo Mare.

Brodska prevodnica na HE „Đerdap 2“ je jednokomorna i savladava visinsku razliku do 12,5 metara. Za 28 godina rada kroz nju je prevedeno 182.153 plovila sa više od 122 miliona tona robe.

Vrh