Uspešno završena revitalizacija A2 u HE „Đerdap 1“

21.11.2019.
Novi zeleni megavati za EPS

Novi zeleni megavati za EPS 

 

Puštanjem u rad revitalizovanog agregata A2 u HE „Đerdap 1" završen je veliki i značajan posao za „Elektroprivredu Srbije“ i stabilnost elektroenergetskog sistema, a najveća srpska hidroelektrana jača je za 30 megavata.

- EPS i HE „Đerdap 1“ sada imaju pet, od ukupno šest agregata koji su kao novi. Ostalo je da obnovimo još jedan agregat, a taj posao počećemo 2020. godine. Kada to završimo i uradimo sanaciju slapišta, moći ćemo da kažemo da imamo „Đerdap 1“ kao da smo ga tek sagradili - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS nakon završetka pete faze revitalizacije agregata u hidroelektrani u Kladovu.

Grčić je dodao da to spada u našu obavezu i politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da sve što smo nasledili očuvamo, ali i modernizujemo i ostavimo budućim generacijama.

- EPS ima ozbiljan plan da u 2020. godini značajno poveća nivo investicija – istakao je Grčić i najavio kompletnu revitalizaciju 10 agregata HE „Đerdap 2“ u saradnji sa ruskom kompanijom „Silovije mašini“ čime će EPS dobiti dodatnih 50 megavata.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije rekao je da je „Đerdap 1“ najveće blago Srbije.

- Revitalizacijama koje su završene obezbeđeno je da ti agregati imaju novi radni vek za naredne četiri decenije – istakao je Antić i dodao da je „Đerdap 1“ od izuzetnog značaja za srpski elektroenergetski sistem, jer proizvodi više od polovine energije hidrosektora u Srbiji.

U HE „Đerdap 1“ je za 47 godina rada proizvedena električna energija vredna oko 14 milijardi evra, dok jedan agregat godišnje proizvede kilovat-sate u vrednosti između 40 i 50 miliona evra. Kada se završi revitalizacija i šestog agregata, HE „Đerdap“ će imati ukupno 180 megavata više snage za proizvodnju čiste električne energije.

Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Beogradu, ocenio je da puštanje u rad i petog agregata pokazuje da revitalizacija ide po planu i da nema nikakvih zastoja.

- To je rezultat zajedničkog delovanja stručnjaka kompanije „Silovije mašini“, jedne od najuglednijih i najstručnijih u Rusiji i stručnjaka u Srbiji. Puštanje u pogon novog agregata realizuje se u toku intenzivnijih političkih kontakata na vrhu Rusije i Srbije. Uz političke kontakte i intenzivni dijalog, mi imamo realizaciju u praksi onoga oko čega se dogovaramo - rekao je ambasador.

Nakon puštanja u rad petog agregata, delegacija, na čelu sa ruskim ambasadorom, položila je venac na spomenik srpskim i ruskim vojnicima u Kladovu.

Vrh