EPS pouzdan partner za OIE investicije

3.11.2023.
Potpisani prvi ugovori o otkupu električne energije,  preuzimanju balansne odgovornosti i o tržišnoj premiji


Akcionarsko društvo „Elektroprivreda Srbije“ i kompanija „Vetrozelena“ potpisali su Ugovor o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti i Ugovor o tržišnoj premiji. To su prvi ugovori na osnovu aukcije koje je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike i predstavljaju prekretnicu u razvoju i budućem povećanju učešća obnovljivih izvora energije u Republici Srbiji. 

- „Elektroprivreda Srbije“ je posvećena investicijama u gradnju elektrana koje koriste obnovljive izvore energije i na ovaj način jačamo naš proizvodni portfolio i poziciju na tržištu. Ugovor sa vetroparkom „Vetrozelena“ je potvrda da je EPS pouzdan partner za investitore u zelenu energiju - rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“. - Cena otkupa i balansiranja je određena na tržišnim principima, što će EPS omogućiti nastavak procesa komercijalizacije kompanije, ali i dodatni profit. Ova energija daće i dodatnu sigurnost za rad našeg elektroenergetskog sistema i snabdevanja građana i privrede. Otkupom električne energije iz obnovljivih izvora, EPS povećava i udeo zelene energije u svom portfelju, a to je veoma bitno i zbog energetske tranzicije, kao i izvesnog uvođenja ekoloških taksi na proizvodnju električne energije.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, koja je istakla da je „Vetrozelena" prva od devet elektrana na OIE u sistemu tržišne premije i najveća elektrana za koju su dodeljeni podsticaji.

- Ta vetroelektrana proizvodiće električnu energiju za oko 180.000 građana, po najnižoj ceni na aukciji od oko 64 evra po megavat-satu, što je skoro dvostruko niže od trenutne tržišne cene. Ugovori koji su danas potpisani primer su i za druge projekte, jer će sva proizvedena energija biti iskorišćena za snabdevanje naših građana, a ne za izvoz - rekla je ministarka. - Pre godinu dana nije postojao adekvatan regulatorni okvir koji bi podstakao ulaganja u kapacitete iz OIE koji koriste energiju vetra i sunca, kao ni mogućnost da investitori dobiju adekvatnu sigurnost za balansiranje energije. Zahvaljujući izmenama regulatornog okvira uspešno smo sproveli najveće aukcije u ovom regionu, u procesu koji je bio u potpunosti digitalizovan i po svim evropskim standardima. To će nam doneti više dostupne čiste, obnovljive energije, ne ugrožavajući naš energetski sistem. Izgradnja novih elektrana iz OIE koje će biti u sistemu podsticaja podrazumeva više od milijardu evra investicija, što će pozitivno uticati i na privredni rast. Takođe, država će ostvariti i dodatne prihode između 12 i 28 miliona evra godišnje, zbog ostvarenih cena u nadmetanju na aukcijama.

Ona je rekla da sistem tržišnih premija daje mogućnost da se podstiču privatne investicije, ali i da je potrebno da EPS bude aktivan učesnik u ovom procesu, uz investicije kao što su vetropark Kostolac i solarne elektrane. To je, kako je navela Đedović Handanović, važno kako bismo što brže došli do što više zelenih megavata koji su bitni i za energetsku tranziciju i za manje plaćanje taksi na emisije CO2 u budućnosti. Ovim investicijama Srbija se postepeno udaljava od upotrebe fosilnih goriva, ali ne na uštrb energetskog sistema, već se čuva stabilnost i u proizvodnji i u prenosu električne energije.

Po završetku gradnje vetroparka „Vetrozelena“, snage 291 megavat, EPS će preuzimati svu proizvedenu električnu energiju. Prema sadašnjim najavama, „Vetrozelena“ bi trebalo da počne da radi krajem 2025. godine. Današnje ugovore potpisali su Dušan Živković v. d. generalnog direktora EPS i Kitao Gao i Maja Turković, direktori kompanije „Vetrozelena“.

Врх