EPS nastavlja ulaganja u ekološke projekte

11.9.2017.
EPS nastavlja ulaganja u ekološke projekte

​Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ i konzorcijum koji predvodi kompanija „Micubiši Hitači pauer sistem“ potpisali su sporazum za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Nikola Tesla A, koji će unaprediti zaštitu životne sredine.

Ugovor su u Vladi Srbije potpisali Milorad Grčić, v. d. direktora EPS-a i Jasuo Fudžitani, izvršni potpredsednik kompanije „Micubiši Hitači pauer sistem“, u prisustvu Kazujukija Nakane, državnog ministra spoljnih poslova Japana i Aleksandra Antića, ministra rudarstva i energetike Srbije.

- Zahvaljujući realizaciji ovog projekta emisije sumpor-dioksida u najvećoj srpskoj termoelektrani biće smanjene devet puta i usklađene sa svim ekološkim obavezama koje je Srbija preuzela. Srpski energetski sistem u velikoj meri oslonjen je na termoelektrane i korišćenje uglja što nameće obavezu da modernizujemo kapacitete. EPS će u zaštitu životne sredine u termoelektranama do 2025. investirati oko 900 miliona evra i Srbija će, kako je i planirano, unaprediti svoje ključne kapacitete – rekao je Antić.

Ugovorna vrednost opreme i radova za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A iznosi oko 167 miliona evra, a više od 50 odsto poslova uradiće domaće firme.

- Ovaj projekat garantuje budućnost sprske energetike i obezbediće da u narednih 20 godina TENT A po modernim evropskim standardima proizvodi električnu energiju. Sistem odsumporavanja u obrenovačkoj elektrani biće drugi takav projekat koji se realizuje u EPS-u, pošto je prvi nedavno završen u TE „Kostolcac B“ - naglasio je Grčić.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A gradiće se za blokove A3, A4, A5 i A6 uz  primenu tehnologija vlažnog postupka sa korišćenjem krečnjaka. Rok za završetak izgradnje je 42 meseca.

- Japan ima veliko iskustvo u oblasti unapređenja zaštite životne sredine zbog problema koje je uspešno rešio. Nadamo se da će u ovom projektu narod Srbije uspeti da iskoristi japansko iskustvo i novu tehnologiju da unapredi uslove života i napreduje u procesu pristupanja EU – rekao je Nakane.

U konzorcijumu koji će realizovati projekat su i japanska korporacija ITOCHU, Micubiši Hitači pauer sistem Evropa sa sedištem u Nemačkoj i domaća firma MPP Jedinstvo iz Sevojna.

Jasuo Fudžitani, izvršni potpredsednik kompanije „Micubiši Hitači pauer sistem“ zahvalio je Vladi Srbije na poverenju i istakao da se raduju što mogu da doprinesu privrednom razvoju Srbije, kao i da će na vreme izgraditi postrojenje.

Projekat se realizuje u okviru sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, na osnovu kojeg je između EPS-a i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.​


Врх