Uspešna saradnja EPS-a i Švajcarske

9.10.2017.
Delegacija Ambasade Švajcarske u Beogradu posetila je TE „Nikola Tesla B“

​​Delegacija Ambasade Švajcarske u Beogradu, koju je predvodio ambasador Filip Ge, posetila je TE „Nikola Tesla B“ i upoznala se sa radom najsnažnijih termoblokova u JP „Elektroprivreda Srbije“.

Pogone EPS-a gostima je predstavio Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije.

- Švajcarska i EPS godinama dobro sarađuju, a jedan od primera uspešne saradnje predstavlja i nedavno završeni projekat modernizacije sistema za monitoring i upravljanje u TENT B. Uz pomoć donacije švajcarske Vlade od oko 11 miliona švajcarskih franaka i učešća EPS-a sa oko 24 miliona švajcarskih franaka, ugrađena je savremena oprema. Tim projektom značajno je unapređen rad jednog od najvećih kapaciteta za proizvodnju električne energije u Srbiji, što je omogućilo uštede u potrošnji uglja i unapređenje energetske efikasnosti i zaštitu životne sredine - rekao je Bezmarević.

On je naglasio da će EPS nastaviti ulaganje u modernizaciju i zaštitu životne sredine u celom sistemu, a posebno u TENT-u.

http://www1.eps.rs/lat/tent
Filip Ge, ambasador Švajcarske, zahvalio je predstavnicima EPS-a što su omogućili da  prvi put jedna ambasada u kompletnom sastavu poseti ovakav industrijski objekat.

Predstavljajući proizvodne potencijale termoelektrane, Ivan Gajić, direktor TENT B,  istakao je da oba bloka, snage od po 650 MW, predstavljaju siguran su oslonac srpske elektroprivrede.

- Ovi blokovi, iako izgrađeni pre više od 30 godina, i dalje su „najmlađa“ termo postrojenja u sistemu EPS-a.  Od prve sinhronizacije do oktobra 2017. godine ukupno su proizveli oko 270 milijardi kilovat-sati i u godišnjoj proizvodnji električne energije na nivou EPS-a učestvuju sa 25 odsto. Završetkom prve faze revitalizacije bloka B1 u 2012. i bloka B2 u 2016. unapređeni su pouzdanost i efikasnost rada, uz povećanje snage za po 30 megavata. Plan je da se II faze revitalizacije bloka TENT B1 izvede u 2020, a na bloku B2 u 2022. godini – rekao je Gajić.

Gosti iz ambasade posetili proizvodne pogone termoelektrane, a potom su sa kote od 115 metara imali priliku da vide panoramu ovog područja.


Врх