Монтиран ротор главног генератора

23.07.2019.
Монтиран ротор главног генератора

Ревитализација А2 у ХЕ „Ђердап 1“

 

Монтиран ротор главног генератора

 

 

Успешан пренос ротора главног генератора означио је почетак завршне фазе ревитализације агрегата А2 снаге 190 MVA у ХЕ „Ђердап 1“. Ротор на себи има свих 84 полова од којих је сваки тежак две тоне, статор помоћног генератора који износи 22 тоне тако да тежина терета са траверзом за пренос износи 710 тона. Ово је највећи и најтежи део агрегата који се преноси у једном комаду.

- Ово је почетак финала свега оног што се овде радило од прошлог септембра када је А2 после нешто мање од 48 година рада заустављен ради ревитализације. Наши стручњаци, пословође, мајстори, извођачи радова, испоручилац опреме руска фабрика „Силовије машини“, са овим су још једном доказали да су спремни да обаве све задатке квалитетно и на време - каже Драган Максимовић директор ХЕ „Ђердап 1“.

Ротор, као и сви делови, прошао је кроз низ контролно санационих радова. Пре самог преноса запослени у ноћној смени упарили су дизалице у тандемски рад и терет повезали са специјалном траверзом носивости 680 тона. У јутарњим часовима ротор је подигнут за један метар изнад ослонца. У простор испод конструкције тада су ушли мајстори да припреме место спајања ротора са носачем диска. Транспорт се одвијао под будним оком геометра, тима стручњака који је пратио рад кранова и осталих запослених. Пренос ротора водио је пословођа Илија Михајловић, који је овде од почетка ревитализације, за командама кранова били су Солдатовић Димитрије којем је ово други пренос и Петар Лукић који је четири пута управљао краном на овом несвакидашњем транспорту. Ово је пети ротор који се преноси и све је савршено прошло.

Остало је још посла да се уради, али је извесно да ће прва синхронизација А2 са новом снагом од 211,11 MVA бити средином октобра. Након завршетка тог посла уследиће ревитализација последњег од укупно шест агрегата у ХЕ „Ђердап 1“.

 

Vrh