Уговорен завршетак ревитализације ХЕ „Ђердап 1“

06.03.2019.
Уговорен завршетак ревитализације ХЕ „Ђердап 1“

Наставак сарадње ЕПС и „Силовије машини“
 
Уговорен завршетак ревитализације ХЕ „Ђердап 1“
 
Јавно предузеће „Електропривреда Србије” и руска компанија „Силовије машини“ потписали су у Санкт Петербургу десету допуну уговора о ревитализацији агрегата ХЕ „Ђердап 1“ којом се омогућава завршетак тог значајног посла.
Планирано је да пета фаза ревитализације на агрегату А2 почне у септембру и траје до половине октобра 2019. године. Последња етапа радова на агрегату А3 и завршетак ревитализације ХЕ „Ђердап 1“ планиран је у јануару 2021. године.
- Настављамо успешну сарадњу која траје више од пола века, пошто су „Силовије машини“ испоручиле опрему за генераторе приликом изградње хидроелектрана на Дунаву. Најважније за ЕПС је да се поштују рокови и на време заврши обнова ХЕ „Ђердап 1“. Очекује нас још један велики посао на ревитализацији 10 агрегата ХЕ „Ђердап 2“ на којем можемо да сарађујемо са партнерима из компаније „Силовије машини“ – рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС приликом потписивања допуне уговора.
Саво Безмаревић, извршни директор за производњу енергије ЈП ЕПС, подсетио је да је пројекат ревитализације агрегата највеће ЕПС-ове хидроелектране почео 2009. године и додао да је намера да се ревитализација последња два агрегата заврши без паузе.
До сада је завршена ревитализација четири агрегата у ХЕ „Ђердап 1“. Представници руске компаније поручили су да је опрема за генератор А2 ХЕ „Ђердап 1“ спремна за испоруку.
- Очекујемо да ће следеће седмице бити утоварена на баржу и да ће стићи у Кладово до 20. августа. Спремни смо и да од старта учествујемо у пројекту ревитализације ХЕ „Ђердап 2“ и пружимо техничку подршку инжењерима ЕПС-а – истакли су представници руског произвођача опреме за електране.
У делегацији ЈП ЕПС био је и Радмило Николић, директор за производњу енергије у огранку „ХЕ Ђердап“.
Капитална ревитализација ХЕ „Ђердап 1” је веома значајан посао за енергетски систем Србије и ЕПС јер ће се кроз овај посао повећати снага агрегата за око 10 одсто и продужити радни век за 40 година. Први агрегат ХЕ „Ђердап 1“ пуштен је у рад 1970. године и у тој електрани годишње се производи више од пет милијарди киловат-сати електричне енергије.

Врх