Успешно завршена ревитализација А2 у ХЕ „Ђердап 1“

21.11.2019.
Нови зелени мегавати за ЕПС

Нови зелени мегавати за ЕПС 

 

Пуштањем у рад ревитализованог агрегата А2 у ХЕ „Ђердап 1" завршен је велики и значајан посао за „Електропривреду Србије“ и стабилност електроенергетског система, а највећа српска хидроелектрана јача је за 30 мегавата.

- ЕПС и ХЕ „Ђердап 1“ сада имају пет, од укупно шест агрегата који су као нови. Остало је да обновимо још један агрегат, а тај посао почећемо 2020. године. Када то завршимо и урадимо санацију слапишта, моћи ћемо да кажемо да имамо „Ђердап 1“ као да смо га тек саградили - рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС након завршетка пете фазе ревитализације агрегата у хидроелектрани у Кладову.

Грчић је додао да то спада у нашу обавезу и политику председника Србије Александра Вучића, да све што смо наследили очувамо, али и модернизујемо и оставимо будућим генерацијама.

- ЕПС има озбиљан план да у 2020. години значајно повећа ниво инвестиција – истакао је Грчић и најавио комплетну ревитализацију 10 агрегата ХЕ „Ђердап 2“ у сарадњи са руском компанијом „Силовије машини“ чиме ће ЕПС добити додатних 50 мегавата.

Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије рекао је да је „Ђердап 1“ највеће благо Србије.

- Ревитализацијама које су завршене обезбеђено је да ти агрегати имају нови радни век за наредне четири деценије – истакао је Антић и додао да је „Ђердап 1“ од изузетног значаја за српски електроенергетски систем, јер производи више од половине енергије хидросектора у Србији.

У ХЕ „Ђердап 1“ је за 47 година рада произведена електрична енергија вредна око 14 милијарди евра, док један агрегат годишње произведе киловат-сате у вредности између 40 и 50 милиона евра. Када се заврши ревитализација и шестог агрегата, ХЕ „Ђердап“ ће имати укупно 180 мегавата више снаге за производњу чисте електричне енергије.

Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Београду, оценио је да пуштање у рад и петог агрегата показује да ревитализација иде по плану и да нема никаквих застоја.

- То је резултат заједничког деловања стручњака компаније „Силовије машини“, једне од најугледнијих и најстручнијих у Русији и стручњака у Србији. Пуштање у погон новог агрегата реализује се у току интензивнијих политичких контаката на врху Русије и Србије. Уз политичке контакте и интензивни дијалог, ми имамо реализацију у пракси онога око чега се договарамо - рекао је амбасадор.

Након пуштања у рад петог агрегата, делегација, на челу са руским амбасадором, положила је венац на споменик српским и руским војницима у Кладову.

Vrh