Обележен дан Николе Тесле у ХЕ „Ђердап 1“

11.07.2019.

Обележен дан Николе Тесле у ХЕ „Ђердап 1“

 

Први час из енергетике

 

Тесла је дошао до закључка да ће се губитци у преносу избећи ако се струја трансформише на велики напон

 

На првој ђердапској електрани обележен је 163. рођендан Николе Тесле. У госте су стигли ученици шестог и седмог разреда основне школе „Вук Караџић из Кладова. У сали на трећем спрату презентовани су најважнији патенти овог светског генија. Никола Тесла, научник српског рода, геније без кога овај свет не би био то што јесте. Стручњак који је ноћ претворио у дан. Човек коме припада 20. век, а припашће му и 21. и ко зна колико ће још векова живети његово дело. Ум који је електрификовао свет.

Није претерано рећи да је изумео будућност. Развио је концепт наизменичних струја на основу ког савремени свет функционише. Допринео је науци и технолошком прогресу света као проналазач. Увек је размишљао ван оквира. Зауздати природне изворе и претворити их у енергију за цео свет.

Производња електричне енергије, трансформација напона, дистрибуција ка потрошачима и потрошња, све су то заслуге нашег сународника, наглашено је на овом скупу. Ученици су у краткој презентацији упознати с првим индукционим мотором као епохалним открићем које је покренуло светску индустрију,  тријумфом Теслиних полифазних наизменичних струја на великој светској изложби енергетике у Чикагу 1893. године, изградње велике хидроелектране на Нијагариним водопадима, где је примењено девет Теслиних патената,  Теслине муње у његовој лабораторији у Колорадо Спрингсу, улога Ђорђа Станојевића у градњи прве електране у Србији, а затим и градње хидроелектрана по Теслином систему полифазних наизменичних струја. изграђене у Србији до почетка Великог рата. После Другог светског рата почиње ера изградње великих хидро и термо енергетских објеката. Тако је 1972. на овом месту укроћен Дунав. Његову снагу у електричну енергију претвара 12 Теслиних генератора. Кроз туристичку галерију, уз стручно водство Миодрага Савића, руководиоца службе експлоатације електране и бродске преводнице, ученици су се најпре упознали са богатом историјом и културним наслеђем цивилизација које су живеле на простору око Ђердапа. У наставку је галерија фотографија са изградње овог величанственог објекта. Са туристичке галерије импозантан призор. Доле, испод десно, тек монтиран велики ротор, односно Теслин „Обртни магнет“. Ово је ротор за А2 који је у ревитализацији, пречника 14,19 метара, на себи има 84 пара полова, снаге 211,11 МВА. Његова тежина је око 610 тона, спада међу највеће на свету.

У наставку машинске хале 5 Теслиних генаратора водену снагу Дунава претвара у електричну енергију.

- Разлика између Едисонове једносмерне и Теслине наизменичне струје је у томе што је Едисонова имала велике губитке у преносу. Тесла је дошао до закључка да ће се губитци избећи ако се струја трансформише на велики напон. Што већи напон - то су мањи губитци у преносу. Генератори на овој електрани производе напон од 15,75 кВ и моћни трансформатори који су такође дело нашег великана овај напон трансформишу на 400 кВ, и такав се шаље далеководима у два правца ка потрошачима - објаснио је Савић младим гостима.

Од наставнице Јелене Петковић сазнајемо да ће ова деца тек у наредним годинама учити о електричној енергији и да је ово за њих први велики час из електрике. Много се информација слило у главе наших гостију, али је јасно да ће од ове посете електрани много више знати о електричној енергији и о Николи Тесли, великом светском генију.

 

Историја

Ученици су упознати да је Кладово 1931. године добило електричну енергију из електране снаге 40 киловата, а варош је имала свега 120 потрошача, од којих је њих 24 имало је струјомер, а остали су плаћали струју паушално по цени од 9 динара.

 

Vrh