Обележена 47. годишњица ХЕ „Ђердап 1“

27.05.2019.
Зелена енергија из укроћеног Дунава

Зелена енергија из укроћеног Дунава 

 

Хидроелектрана „Ђердап 1“ обележила је 47 година од почетка рада током којих је произвела око 268 милијарди kWh.

- Резултати рада од пуштања у погон првог од шест агрегата до сада показују да је план производње пребачен за око осам процената, односно изражено у енергији 20 милијарди kWh, што је четворогодишња производња електране - рекао је Драган Максимовић, директор ХЕ „Ђердап 1“ на прослави годишњице електране.

Тренутно је хидрологија за ђердапску електрану идеална и пет агрегата дневно производи 21,8 милиона kWh. Ниво језера је спуштен да би се прихватио надолазећи водени талас.

- У току је ревитализације агрегата А2 и то је први агрегат на којем се паралелно ради на радном колу, статору главног генератора, доњем, горњем прстену и лопатицама усмерног апарата. Ту технологију коју су разрадили наши стручњаци са циљем да се агрегат по плану пусти у рад 14. октобра. Задатак који су нам градитељи овог величанственог објекта оставили је да га одржавамо, користимо и обнављамо. То смо радили и то ћемо и у будућности с сигурношћу и радити – рекао је Максимовић и захвалио запосленима у ХЕ „Ђердап 1“ на посвећеном раду.

Директор за производњу енергије ЕПС-овог огранка „ХЕ Ђердап“ Радмило Николић рекао је да је опрема уграђена на четири ревитализована агрегата задовољила строге критеријуме.

- Ревитализацијом се добијају нове машине за наредни циклус рада од 35 до 40 година, већа снага, степен корисности и више енергије. Резултати прве ђердапске електране не би били остварени без помоћи колега из ЕПС-а, сарадника из Огранка „ХЕ Ђердап“, колега из „Ђердап Услуга“, домаћих фабрика и научних институција, и партнера на ревитализацији из руске фабрике „Силовие машине“ – истакао је Николић.

 

Vrh