Први ефекти ревитализације највеће хидроелектране ЕПС-а

24.11.2023.

​​ХЕ „Ђердап 1“ ниже рекорде

​​Велики труд који је уложен у ревитализацију хидроелектране „Ђердап 1“, највеће ХЕ у „Електропривреди Србије“, већ показује одличне резултате. Шест модернизованих агрегата претвара воду Дунава у електричну енергију и 23. новембра постигнут је нови дневни производни рекорд од 26.554 мегават-сати.

Два дана раније ХЕ „Ђердап 1“ забележена је и највећа сатна производња од 1.169 MWh. И природа је ових дана на страни нових агрегата. Дунав је у порасту и дневно доноси изнад 7.000 кубика воде у секунди. За 23 дана произведено је 432.870 MWh што је за 71 одсто више од плана.

- Дунав је сада у пуној снази и сви су услови да се у скорије време осим одличне производње постигну нови рекорди - рекао је Радомир Митровић, директор за производњу енергије Огранка „ХЕ Ђердап“.

После завршене ревитализације, шест агрегата сада има знатно већу снагу од укупно 1.140 MW. Продужен је и радни век ХЕ „Ђердап 1“ за наредне три до четири деценије, повећана је ефикасност, а мање средстава биће потребно за одржавање.

Vrh