Свечано обележен Дан „Електропривреде Србије“

23.11.2023.



Наша историја је почела са првом термоелектраном на Дорћолу, наставило се са малим хидроелектранама, првим површинским коповима, док је све подигнуто на виши ниво са изградњом великих термо и хидроелектрана које су и данас енергетски ослонац Србије, рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора Акционарског друштва „Електропривреда Србије“, на свечаности поводом обележавања Дана ЕПС.

- Данас, ЕПС је на путу реформи, професионализације пословања, а циљ је да будемо успешни, ефикасни, профитабилни, да и у будућности ЕПС буде један од најзначајнијих инвеститора у држави и најзначајнија енергетска компанија. Почели смо да се мењамо, то је неминовно, јер се прилагођавамо времену и околностима и на локалном и глобалном нивоу. Са идејама и знањем запослених који су најважнији, ЕПС је та енергија за будућност - рекао је Живковић.

На свечаности поводом 130 година од почетка и рада електропривреде, Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике, истакла је да када се осврнемо и погледамо ко су све били људи који су својим идејама, радом и енергијом допринели развоју српске електроенергетике, има разлога за понос.

- Ипак сви заједно више гледамо у будућност него у прошлост и све нас интересује какав ће ЕПС бити у годинама и деценијама испред нас. Иницирали смо реформе са планом да „Електропривреда Србије“ остане наше најважније и највредније предузеће, да буде још ефикаснија и модернија, и један од лидера у региону и биће пример за друге компаније у електроенергетском сектору – рекла је Ђедовић Хандановић.

В. д. генералног директора уручио је Монографије поводом 130 година ЕПС-а садашњим и бившим запосленима: Татјани Анђелић, Слободану Марковићу, Тоши Забрцу, Милошу Поповићу, Гојку Бајићу, Миодрагу Брчеревићу, Јадранки Ристић и Саши Цветковићу.

Највише признање ЕПС, повеља са плакетом „Ђорђе Станојевић“, додељена је Станиши Пауновићу, некадашњем директору хидроелектране „Ђердап“, Данијели Исаиловић, у име Удружења за обновљиве изворе енергије, Браниславу Ђукићу, директору Електроенергетског координационог центра и Јасмини Вуловић у име Немачке развојне банке. Министарки рударства и енергетике Дубравки Ђедовић Хандановић уручена је захвалница за подршку у развоју и модернизацији ЕПС.

У име бивших и садашњих запослених захвалио се рударски инжењер Слободан Марковић, некадашњи помоћник директора за инвестиције у РБ „Колубара“.

- Док сам радио као рудар у „Колубари”, а и сада, у петој години пензије, поносан сам зато што сам заједно са својим колегама био део великог и снажног колектива који је, дуже од једног века, борећи се са бројним недаћама и изазовима, успео да постане и остане ослонац државе – рекао је Марковић.

Дан ЕПС-а традиционално се обележава 6. октобра, јер је тог датума 1893. године пуштена у рад прва српска електрана на Дорћолу. Овај датум сматра се и почетком развоја српске електроенергетике.


Vrh