Завршен пројекат ревитализације ХЕ Ђердап 1

23.11.2023.

​​


Већа снага и производња

 

Пуштањем у редовну експлоатацију агрегата А3 завршен је велики пројекат ревитализације ХЕ „Ђердап 1“. Шест агрегата инсталираних у машинској хали сада има знатно већу снагу од укупно 1.140 MW. Продужен је и радни век за наредне три до четири деценије, а мање средстава биће потребно за одржавање.

Већ је оборен и први рекорд. У 13 часова, 21. новембра забележена је и највећа сатна производња од 1.169 MWh. И природа је у овом тренутку на страни нових агрегата. Дунав је у порасту и дневно доноси изнад 7.000 кубика воде у секунди.

Модерна командна сала са рачунарима, велики екрани, тач-скрин монитори  неминовност су у сваком процесу управљања производњом.  Аутоматика  подразумева локално управљање, сигнализацију, мерење, заштиту, регулацију, процесну обраду података, надређено вођење и даљинско управљање. Испоручилац опреме била је руска фабрика „ Силовије машине“, извођачи радова су радници одржавања ХЕ „Ђердап“, „Ђердап услуга“, АТБ Север из Суботице, „Гоша монтаже“, Електротехничког института „Никола Тесла“ из Београда, Института „Михајло Пупин“, Института за испитивање материјала, „Јадрана“... ​

Vrh