Завршена ревитализација ХЕ "Ђердап 1"

23.11.2023.




Ревитализација хидроелектране „Ђердап 1“ је успешно завршена, у току су примопредајна испитивања и најкасније до половине новембра очекује се синхронизација и укључивање у електроенергетски систем. Ових дана покренута је прва вртња последњег ревитализованог агрегата А3 и „Ђердап 1“ са шест модернизованих и јачих „машина“ спреман је да искористи потенцијал Дунава.

- „Ђердап 1“ је више од пет деценија понос наше хидроенергетике и успешно урађеном ревитализацијом биће то сигурно и наредних 30 до 40 година. Добили смо повећану снагу, мањи обим одржавања и вишедеценијску поузданост – рекао је Душан Живковић, в. д. генералног директора „Електропривреде Србије“, после обиласка завршених радова.

Живковић је истакао да је ревитализацијом ХЕ „Ђердап 1“ укупна снага њених шест агрегата повећана на 1.140 мегавата, а повећањем номиналне активне снаге сваког агрегата са 171 на 190 мегавата ЕПС је добио једну нову електрану, снаге око 100 мегавата.

- Наставићемо ревитализације у хидро сектору и у наредном периоду, а најзначајнији пројекти су модернизација „Власинских хидроелектрана“, ХЕ „Бистрица“, „Потпећ“ и „Ђердап 2“. Значај ревитализације хидроелектрана ЕПС-а препознала је и Европска Унија, која је кроз програм Western Balkan Investments Framework (WBIF) доделила ЕПС-у бесповратна средства од 49 милиона евра за финансирање четири пројекта обновљивих извора енергије. Од тога, 16,1 милион евра намењено је за ревитализацију „Власинских хидроелектрана“ – рекао је Живковић.

Обиласку завршених радова на ХЕ „Ђердап 1“ присуствовали су Владан Живановић и Миодраг Ранковић, чланови Надзорног одбора ЕПС-а, као и извршни директори.

ХЕ „Ђердап 1“, највећа хидроелектрана у систему „Електропривреде Србије“, производи око половине укупне електричне енергије из хидро сектора ЕПС-а. Обимне радове на ревитализацији ХЕ „Ђердап 1“ обавили су стручни тимови „Електропривреде Србије”, ХЕ „Ђердап”, стручњаци домаћих научних институција и руске фирме „Силовиjе машини”. Агрегат А3 заустављен је 1. септембра 2022, после више од 51 године рада. Највећи део који је монтиран у једном комаду нa A3 је ротор главног генератора тежине 610 тона и пречника 14,15 метара. Радно коло трубине са шест лопатица тежине 350 тона је најатрактивнији део који се монтира у једном комаду. У сваки агрегат уграђено је око 40 километара енергетских и сигналних каблова. У ревитализоване агрегате уграђена је најмодернија опрема домаћих и светских произвођача.

Главни испоручилац опреме је руска фирма „Силовије машини“ из Санкт Петерсбурга, а део опреме ревитализован је у домаћим фабрикама. Колики је ово огроман посао илуструје податак да је демонтирано 1.300 тона ротирајуће и 950 тона статичне опреме. Извођачи радова били су радници ХЕ „Ђердап 1“, „Гоша монтаже“, „Ђердап услуга“, АТБ Север из Суботице, „Јадран“, „Колубара Метал“ као и стручњаци института „Никола Тесла“, „Михајло Пупин“, док је контрола метала поверена Институту за испитивање материјала из Београда.​

Vrh