Потписан уговор о адаптацији бродске преводнице ХЕ „Ђердап 2”

24.03.2022.

Потписан уговор о адаптацији бродске преводнице ХЕ „Ђердап 2"

 

Припремни радови почињу крајем априла

 

Уговор о извођењу радова на адаптацији бродске преводнице у саставу ХЕ „Ђердап 2“, вредан 29 милиона евра, потписан је у ЕПС-овој другој електрани на Дунаву. Уговор су потписали Томислав Момировић,  министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије и Јоан Гише (Ioan Gische), представник немачке компаније ДСД Ноел, која предводи конзорцијум извођача радова.

Преводница ће бити потпуно обновљена, добиће најсавременију опрему и ефикасан систем превођења пловила уз значајно мањи број и трајање непредвиђених застоја и прекида пловидбе. Трошкови одржавања биће 30 одсто мањи него сада, а биће и унапређена безбедност рада бродске преводнице. Како је планирано радови ће почети крајем априла, а цео посао биће завршен за 365 дана. 

- Имајући у виду одличне резултате које смо постигли на пројекту адаптације бродске преводнице ХЕ „Ђердап 1“, очекујемо да ће радови и на ХЕ „Ђердап 2“ бити подједнако успешни. За овај пројекат из кредита Европске инвестиционе банке обезбеђено је 60 одсто средстава, док се преосталих 40 одсто финансира из ЦЕФ фонда (Connecting Europe Facility Fund) - рекао је Момировић после потписивања уговора.

Јоан Гише из компаније ДСД Ноел рекао је да ће са партнерима из српских фирми „Гоша монтажа“ и „Хидротан“ да радити на реализацији важног пројекта за Србију, али и за  целу Европу, због пловидбе на  Дунаву једном од најважнијих пловних путева у Европи.

- Учествовали смо и на адаптацији бродске преводнице на ХЕ „Ђердап 1“ и  уверени смо да ћемо и овај пројекат исто тако успешно и професионално завршити – истакао је Гише.  

Директор за производњу енергије Огранка „ХЕ Ђердап“ Драган Максимовић рекао је да ће након почетка адаптације превођење пловила преузети румунска бродска преводница која се налази на каналу који пресеца румунско острво Маре.

Бродска преводница на ХЕ „Ђердап 2“ је једнокоморна и савладава висинску разлику до 12,5 метара. За 28 година рада кроз њу је преведено 182.153 пловила са више од 122 милиона тона робе.

Vrh