Делегација ММФ-а посетила „Kолубару“ и ТЕНТ А

29.09.2018.

​​

Међународни монетарни фонд (ММФ) позитивно је оценио унапређење пословања и резултате „Електропривреде Србије“, након што је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС представио резултате и успехе из протекле три године делегацији ММФ током посете РБ „Kолубара“ и ТЕНТ А.

- Стање у „Електропривреди Србије“ се у односу на ситуацију од пре три године значајно поправило. ММФ се највише бавио ЕПС-ом као државном компањом, јер је најважнија и има највише запослених. Драго нам је да видимо унапређење у самом ЕПС-у у смислу ефикасности пословања и прогресу који ће се наставити и у будућности - рекао је Џејмс Руф, шеф Мисије ММФ-а за Србију након посете ЕПС-у заједно са Александром Антићем, министром рударства и енергетике Србије.

Антић је истакао да је стање у енергетским компанијама у Србији, пре свега ЕПС-у и Србијагасу далеко боље него раније, нарочито у финансијском смислу.

- ЕПС је добио добру оцену ММФ-а чиме је драстично промењена слика о том предузећу у односу на ону из 2015. године. Ако је то јавно предузеће пре три године, да се слободно изразим, било једно од најлошије деце, данас је једно од најбољих. Један од кључних начина за оцењивање успешности рада је степен наплате, а постигнути су и добри резултати и у смањењу губитака, као и повећању ефикасности процеса рада у ЕПС-у. До сада је руководство ЕПС-а унапредило оперативне системе, а сложили смо се да има простора да се и даље напредује и до краја, утегну производни процеси и капацитети– рекао је Антић.

Током обиласка кључних ЕПС-ових капацитета, Грчић је истакао да РБ „Kолубара“ и ТЕНТ у Обреновцу гарантују сигурно снабдевање електричном енергијом свих домаћинстава и привреде у Србији.

- Савети и смернице ММФ-а биле тешке и захтевне, али и логичне и економски оправдане. Пошто смо наследили једно тешко стање деловале су недостижно. Један од захтева био је да морамо наплату подићи на више од 96 одсто. Овим проблемом, ЕПС се у последње време значајно бавио и ову годину ће завршити са достигнутим процентом наплате од 100,7 процената. Захваљујем се ММФ-у због ове упорности и показали смо да можемо не само да испунимо њихову молбу, већ и мало више од тога – рекао је Грчић.

Челник ЕПС-а је делегацији ММФ предствио и реализацију највжнијих пројеката и планове за будућност.

- Пројекат хомогенизације угља у РБ „Kолубара“, завршен је и ремонт блока ТЕНТ А4 , а реализација пројекта одсумпоравања је на почетку, што гарантује продужетак века највеће ЕПС-ове термоелектране и заштиту животне средине. Инвестирано је у модернизацију и продужетак радног века сваког дела система ЕПС-а који производи електричну енергију захваљујући кредитима ЕБРД, KФW банке и улагању сопствених средстава. На почетку је и покретање ревитализације блокова А1 и А2 уТЕНТ А и тај пројекат ЕПС ће урадити сопственим средствима, захваљујући уштедама - закључио је Грчић.


Врх