Све ближи отварању Поља „Е“

26.07.2019.

​​​​​​​

Милорад Грчић, в. д. директора Јавно предузећа „Електропривреда Србије” обишао је радове на измештању дела корита реке Пештан у Лазаревцу, који се изводе у склопу пројекта отварања новог копа „Поље Е“ у Рударском басену „Колубара“. Он је нагласио да се радовима у које ЕПС инвестира 1,1 милијарду динара стварају предуслови за отварање „Поља Е“ које лежи на око 450 милиона тона угља и зато је овај пројекат један од најважнијих за „Колубару“ и ЕПС.

- У току је измештање 3,8 километара тока реке Пештан. Радови увелико теку, било је мало проблема у почетку због временских непогода, међутим сада је више од половине предвиђених радова реализовано - рекао је Грчић. - Паралелно са измештањем корита реке Пештан гради се и приступни пут дужине пет километара, као и мост дужине 50 метара који ће прелазити преко новог корита. Овај пројекат је веома важан, али и сложен.

Он је подсетио и да је пре неколико година на тај начин измештан ток реке Колубаре, те да радове изводе фирме „Хидротехника” и „Хидротан”. Према Грчићевим речима, због сложености посла, тренутно се изводи прва фаза и уследиће измештање још једног дела реке Пештан.

- Када тај пројекат буде завршен, створиће се услови за отварање поља Е у Рударском басену „Колубара“ које има око 450 милиона тона угља испод земље. Због тога је, у смислу енергетике и стабилности производње електричне енергије производње угља, овај пројекат изузетно важан – рекао је Грчић. - Производња електричне енергије превасходно је базирана на производњи која користи угаљ и да то чини две трећине српске струје. Зато су Колубара и коп „Дрмно“ у Костолцу од велике важности за производњу струје и зато дајемо и наставићемо да дајемо на значају рудницима и рударима.

Први човек ЕПС је најавио и да ће за неколико недеља обићи још један важан пројекат ЕПС-а, а то су радови на измештању Ибарске магистрале у дужини од седам километара.


Врх