Рудари и угаљ на првом месту

22.07.2019.


Резањем славског колача у Храму Покрова Пресвете Богородице у Барошевцу и полагањем венаца на спомен-плочу са именима рудара-штрајкача у Рудовцима рударска слава Свети Прокопије обележена је у Рударском басену „Колубара”. Свечаности коју су организовали синдикати „Електропривреде Србије” и „Колубаре” присуствовали су представници Владе Србије, пословодства ЕПС-а и „Колубаре”, лазаревачке општине, радници и мештани. Обред пресецања славског колача обавио је владика Јован.

Александар Антић, министар рударства и енергетике захвалио је свим рударима у Србији на великом труду који Србији доноси стабилност и пожелео им да се свакога дана живи и здрави врате својим породицама.

– У првом кварталу ове године производња угља била је у плусу у поређењу са 2018. годином. И у производњи електричне енергије и у производи угља тај тренд се наставио и у другом кварталу. Производња угља на колубарским коповима и костолачком „Дрмну” у другом кварталу је за 4,9 процената већа него у другом кварталу 2018. године. То је дало свој допринос укупном расту наше економије, повећању индустријске производње и расту БДП-а. Рударство у Србији је једна од најдинамичнијих индустријских грана. Пре неколико година у укупном БДП-у учестовало је са 1 до 1,5 одсто, а данас са два процента, што значи да је све важније – поручио је министар Антић.

В. д. директора ЈП ЕПС Милорад Грчић честитао је празник свим бившиим и садашњим рударима ЕПС-а истичући да је производња угља кључ производње електричне енергије у Србији.

- Две трећине укупне производње електричне енергије потиче из угља. То је база. Угаљ стављамо на прво место унутар ЕПС-а. Наравно, одмах иза тога су термоелектране, а важни су и погони који електричну енергију производе на бази обновљивих извора. Све је то узалуд ако немамо модерну дистрибутивну мрежу. Још једном честитам рударски празник и истичем да су угаљ, угљени сектор и рудари на првом месту – рекао је Грчић.

Из Синдиката су пожелели рударима здравље, срећу и дуг живот.

- Хвала министру Антићу и в. д. директора ЕПС-а Грчићу, који чине да рудари „Колубаре” и „Костолца”, и уопште рударство и енергетика са термоелектранама буду ово што јесу и да одрже континуитет у производњи. Подсетио бих да је председник Републике Србије Александар Вучић пре две недеље изговорио важну реченицу – нећемо продати ЕПС, напротив, куповаћемо електропривреде у окружењу. Захвалан сам на томе и надам се да ћемо истрајати заједно са ресорним министарством и Милорадом Грчићем - рекао је Милан Ђорђевић, председник Синдиката радника ЈП ЕПС.

Уз жеље да рударе и њихове породице Свети Прокопије чува свих 365 годишње, јер је „Колубара” „жив“ систем који ради 365 дана током године, председник Синдикалне организације „Колубара” Миодраг Ранковић казао је да се Синдикат труди да, уз помоћ државе, министарства и послодавца, побољша услове рада колико је то могуће с обзиром на рад на отвореном и тежину посла.


Врх