Напредују радови на инфраструктури копа „Радљево“

30.03.2021.

​​​​​​ЕПС улаже у производне капацитете 



Милорад Грчић, в.д. директора ЈП ЕПС и Дарко Глишић, председник општине Уб обишли су радове на изградњи северне обилазнице око Површинског копа „Радљево“ и изградњи монтажног плаца за рударску опрему у које ће ЕПС инвестирати око три милиона евра. 

- Сваки посао који започнемо унутар ЕПС-а, а који обезбеђује продужење века било ког производног капацитета је веома важан. Коп „Радљево“ је део колубарског басена, који су паметни људи предвидели и конципирали још 1976. године. Да би се тај пројекат реализовао требало је да на власт дођу Александар Вучић  и Српска напредна странка – рекао је Грчић подсећајући да је председник Србије био на отварању копа „Радљево“ са рударима. 
Он је додао да за наставак производње откривке и почетак копања угља на копу „Радљево“ предстоји  низ активности. 

- Данас смо обишли радове на два градилишта. Једно је за изградњу Северне обилазнице, пута који је широк седам метара и дуг 1.557 метара, а друго на платоу површине пет хектара где ће бити монтажни плац за монтирање, сервисирања и поправку рударске опреме. Паралелно са градњом саобраћајнице крећемо и у измештање водовода и трафостанице и за врло кратко време доћи ћемо и до угља – истакао је Грчић. 

Он је подсетио да се од колубарског угља у термоелектранама у Обреновцу производи 50 одсто српске електричне енергије.

- Угаљ даје стабилност у производњи електричне енергије у Србији, али то не значи да ЕПС неће повећати проценат производње енергије из обновљивих извора. Повећаваћемо производне капацитете из обновљивих извора и на тај начин ће однос између зелене енергије и термосектора бити позитивнији. Нема потребе да се било ко плаши, остајемо на овом плану, а када повећамо и изградимо нове производне капацитете из обновљивих извора, проценат произведене струје из угља и из термосектора биће мањи, али у броју тона и киловата остаће идентичан – рекао је Грчић.

Први човек ЕПС посебно је захвалио председнику Општине Уб и запосленима у општини на сарадњи и ефикасности око спровођења поступка експропријације земљишта, што је предуслов сваког посла на „Радљеву“. Он је нагласио да је до сада завршена експропријација на око 300 хектара, што представља подвиг.

Председник Општине Уб Дарко Глишић истакао је значај реализације великих пројеката на територији ове општине.

- Пројекат копа „Радљево“ је изузетно значајан за Србију, а камоли за општину Уб. Плато и северна обилазница које се граде јесу први велики, крупни кораци на градњи неопходне инфраструктуре за развој пројекта. Уб већ неколико година ужива бенефите онога што носи реализација једног овако грандиозног пројекта. Желимо да се овај пројекат развија из године у годину, а данас сте видели најбољи пример тога да ово иде својом предвиђеном динамиком. Очекујемо да све буде завршено у  року, око Нове године – рекао је Глишић. 

Миодраг Ранковић, председник Синдикалне организације „Колубара“ рекао је да је коп „Радљево“ је будућност рударског сектора и да даје сигурност рударима. 

- Увек је било лобиста који би да изместе „прекидач“ за струју у неку другу државу, да нас поробе, али сам уверен да им са оваквим руководством наше државе то неће проћи – рекао је Ранковић и изразио срећу што радове на изградњи обилазнице и монтажног плаца изводи  фирма ,,Колубара Грађевинар“, ћерка фирма ЕПС-а, што значи сигуран посао за њене запослене. 




Врх