Антић и Грчић посетили рударе РБ „Колубара“ за 1. мај

01.05.2020.

​Попуст за све који плате рачуне најкасније до 30. јуна



Сви грађани моћи ће да остваре попуст од пет одсто на рачуне за март, април и мај, ако  рачуне плате најкасније до 30. јуна. To ће важити за све, не само за пензионере и неће бити обрачуна камате. То је показатељ колико држава мисли о грађанима Србије – истакао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, током посете Рударском басену „Колубара“ за 1. мај.

Поводом празника рада, Милорад Грчић и министар рударства и енергетике Александар Антић са представницима синдиката и Огранка РБ „Колубара“ обишли су коп „Тамнава-Западно поље“, најефикаснији коп у српској електропривреди. Министар Антић истакао је да податак да ЕПС свим грађанима за март, април и мај неће наплатити ни камату и омогућити коришћење попуста доказ солидарности.

- Позивам све грађане да чим буду у могућности да плате рачуне за испоручену електричну енергију. Имаћемо ниво толеранције до краја јуна. Наши грађани су редовне платише и никада није било проблема са наплатом од грађана, који су најредовнији и први испуњавају своје обавезе – рекао је Антић.

Грчић је захвалио грађанима што у великом проценту измирују своје обавезе и то показује да су грађани Србије свесни како ЕПС функционише и да је редовно плаћање рачуна неопходно да би се процес производње и дистрибуције електричне енергије наставио. Честитајући празник рада свим запосленима у ЕПС-у, он је истакао да запослени ЕПС-а раде сваки дан, 24 часа дневно, 365 дана у години и на тај начин Србији обезбеђују континуирано снабдевање електричном енергијом.

- Било је веома важно и тешко осигурати производњу електричне енергије без прекида од када је уведено ванредно стање. Ако нема електричне енергије, проблем је у раду болница и домова здравља, онлајн наставе, читаво функционисање би било у проблему. Да ли су се људи плашили, наравно да јесу, јер страх је нормалан. Да ли смо успели да применимо све мере обезбеђења? Јесмо, а у свим производним погонима ЕПС-а широм Србије избегли смо појаву жаришта вируса корона. Најтежи период, што се тиче ризика за производњу узрокованог пандемијом је прошао. - рекао је Грчић.

Министар рударства и енергетике нагласио је да Србија завршава и добија једну изузетно важну и значајну борбу против епидемије која је у светским размерама паралисала живот, саобраћај, путовања, комуникације, логистику, производњу. Он је рекао да је важно да се Србија што пре врати пуној, пре свега, индустријској производњи и да се врати живот у пуном интензитету.

- Борећи се против епидемије, у фокусу смо имали наставак економског и привредног развоја Србије и зато су председник Србије Александар Вучић, који је иницирао и представио мере и Влада Србије, која их је разрадила, велики акценат ставили на то да се у Србији што пре врати привредна производња и да људи не остану без посла. Читав пакет од 5.1 милијарду евра који у овом тренутку крећемо да упумпавамо у привреду, је пре свега у функцији заштите производње и заштите радника. Један од основних критеријума за добијање подршке од државе је пре свега био да се не отпуштају радници. Србији је свако радно место важно и Србија је земља која мора да се развија на основу рада људи и то је наш приоритет – истакао је Антић.

Обраћајући се запосленима у ЕПС-у, министар је истакао да је изузетно поносан на све рударе у Србији.

- Рударска производња у Србији у првом кварталу ове године већа је за девет одсто него у првом кварталу 2019. године. Хвала рударима ЕПС-а зато што је производња током априла била за шест одсто већа него током априла 2019. године. И условима епидемије, рудари су успели да ископају више угља. Током маја и јуна раде се ремонти система, обезбеђујући неопходне количине угља за производњу електричне енергије, како би трећи и четврти квартал дочекали у пуном капацитету - рекао је Антић.

Он је истакао да ће производња електричне енергије и укупно рударство у 2020. години бити већи него у 2019. години, и у условима ванредног стања. Рудари и енергетичари дају и даће огроман допринос да привреда и економија у 2020. буду једне од најбољих, са становишта БДП у региону, а и у читавој Европи. Антић је нагласио да је руководство ЕПС-а у претходном периоду на веома озбиљан, одговоран и темељан начин водило највећу енергетску компанију у Србији и Југоисточној Европи и зато је у овим веома комплексним и сложеним условима  обезбеђено функционисање система без икаквих значајнијих проблема, са врхунски примењеним строгим мерама заштите запослених од потенцијалног ширења вируса.

Милан Ђорђевић, председник Синдиката радника ЈП ЕПС, честитајући празник рударима, захвалио је на посети Грчићу и Антићу и истакао да се заједничким радом и трудом постижу одлични резултати.

- Радницима бих поручио да издрже још мало, надамо се да ће пандемија корона вируса убрзо да прође. Желим да им захвалим на огромном раду и труду, на свему што су издржали рудари и сви остали запослени у ЕПС-у. Били су запостављени у медијима претходна два месеца, а радили су све време, раме уз раме са докторима, медицинским особљем, полицијом, војском и свима другима - рекао је Ђорђевић.

Миодраг Ранковић, председник Синдиката радника „Колубаре“ рекао је да је видиковац копа право место за окупљање на празник рада, јер за рударе не постоји ниједан празник који они не празнују радно.
Врх