Снага и упорност „Тамнаве“ и њених запослених

15.11.2019.

Четврт века рада најпродуктивнијег копа РБ „Колубара“​



Јубилеј 25 година рада Површинског копа „Тамнава - Западно поље“, који је ослонац производње и најпродуктивнији у ЕПС-овом огранку РБ „Колубара", обележен је свечаном академијом у Лазаревцу. Свечане плакете за посебан допринос раду и развоју овог копа у име ЕПС-овог огранка РБ „Колубара“ додељене су Александру Вучићу, председнику Србије и Милораду Грчићу, в.д. директора ЈП „Електропривреда Србије“, који је примио плакету и у име председника.
- Свака четврта сијалица у српским домаћинствима светли данас захваљујући радницима рударског копа „Тамнава – Западно поље“ - истакао је Грчић и честитао радницима јубилеј. Он је указао на тежак рад и пожртвовање рудара и радника у овом предузећу.
- Током четврт века рада овог копа производња је само два пута стала, у време петооктобарских промена 2000. године и у мају 2014. када је „Тамнава - Западно поље“ потпуно поплављено. Иако је 2014. година била једна од најтежих за „Колубару“, уз подршку државе тада је одлучено, иако је било супротних идеја, да коп настави са радом, а да се вода из насталог језера дубине 60 метара - испумпа. Захваљујем тадашњем премијеру, а садашњем председнику Србије Александру Вучићу на подршци да се донесе одлука за спас копа – поручио је Грчић, који је у време поплава био директор РБ „Колубара“. 
Говорећи о успесима запослених на овом копу Грчић је рекао да, према досадашњим испитивањима терена, на овој локацији има још 240 милиона тона угља, што ће омогућити сигурно снабдевање струјом домаћинстава и привреде у Србији у наредним деценијама. 
За 25 година рада на овој локацији откопано је 214 милиона тона лигнита, а 1.173 запослена радника данас обезбеђују четвртину свих потреба за угљем у производњи струје у Србији.
Милан Мишковић, директор производње угља РБ „Колубара“, рекао је да се са копа „Тамнава – Западно поље“ пут термоелектрана у Обреновцу испоручи просечно око 14 милиона тона угља годишње, што је око половине „Колубарине“ производње. 
- У 2017. години на „Тамнава - Западном пољу“ ископано је рекордних 17 милиона тона угља – нагласио је Мишковић. 
Милан Ђорђевић, председник Синдиката радника ЕПС-а захвалио је свим бившим и садашњим запосленима што су својим радом и трудом допринели да „Тамнава“ буде најјачи ослонац „Колубаре“ последњих 10 година. 
- За будућност копа и „Колубаре“ је веома важно што су резерве угља „Тамнава – Западног поља“ веће од количина које су до сад откопане. То је оно што даје наду – рекао је Ђорђевић и захвалио Вучићу и Грчићу на свему што су учинили да се после катастрофалних поплава овај коп оправи и постигне рекорде у производњи. 
Захвалнице за допринос у раду „Тамнаве“ додељене су пензионисаним и садашњим радницима.

​​​



Врх