„Тамнава” се враћа редовној производњи угља

06.06.2023.

​Завршене инвестиционе оправке багера „глодар 5“ и „ведричар“


На површинском копу „Тамнава-Западно поље“ у недељу, 4. јуна, багери „глодар 5“ и „ведричар“ кренули су са производњом угља након завршених ремонтних активности које су трајале од 10. маја. Постројење за припрему угља на Тамнави, чија инвестициона оправка је изведена у координацији са пословима на копу, од недеље ради у пуном капацитету. 

Радови на „глодару 1“ на „Западном пољу“, који су почели нешто касније, према плану ће трајати до 25. јуна. Са друге стране, „глодар 4“, једини угљени багер који је раније завршио ремонт, у производњу се вратио пре почетка инвестиционе оправке на осталим угљеним линијама. Претходних 20 дана био је био задужен за припремање лигнита за копање. Захваљујући томе, као и оспособљавању једне линије дробилане, испорука угља у смањеном обиму са тамнавских копова кренула је према Обреновцу већ 29. маја, пет дана пре планираног рока. 

Током јуна „Тамнава-Западно поље“ ће бити носилац производње лигнита у „Колубари“, док се не заврши инвестициона оправка на багерима „глодар 2“ на Пољу „Г“ и „глодар 7“ на Пољу „Е“. 

Како велики део производње колубарског лигнита долази са тамнавских копова традиционални мајски ремонт на угљеним системима један је од највећих послова који се у току године одвијају у Рударском басену „Колубара“ и на њима су ангажовани запослени у „Металу“.​​

Врх